Hering József: Horst Mahler "a szabadságszerető magyar nép kormányától" kért menedéket -Orbánék válaszul letartóztatták

Horst Mahler, a német állampolgár – amint arról korábban mi is beszámoltunk – legutóbb holokausztcáfolás bűntettének elkövetése miatt a reá kirótt börtönbüntetés letöltése céljából nem vonult be egy brandenburgi büntetés-végrehajtó intézetbe. A súlyosan cukorbeteg, amputált lábú, 81 éves férfi valószínűleg elmenekült Németországból, s néhány nap múlva megüzente hazája hatóságainak, hogy politikai menedéket kér egy szuverén, független országban. Most ez meg is történt, Horst Mahler személyesen Orbán Viktortól kért politikai menedéket – írja a Mitteldeutsche Zeitung.

Szövegközi kép 1
Horst Mahler kilenc évvel ezelőtt (fotó: dpa) 

A Halle városában megjelenő Mitteldeutsche Zeitung (MZ) ma reggeli híréből kiderül, hogy Horst Mahler németországi politikai elítélt Magyarországot gondolja független, szuverén, idegen hatalmak által nem befolyásolható államnak, s ezért a hír szerint személyesen Orbán Viktor miniszterelnöktől kért politikai menedékjogot. 

„2017. május 12-én menedékért folyamodtam Orbán Viktorhoz, a Magyar Nemzet vezetőjéhez s kértem, hogy Magyarországon ismerjenek el politikailag üldözött menekültként”, olvasható Horst Mahler közleményében, majd magyarázatként hozzáfűzi: „A büntetőjogi üldöztetés (a tízéves börtön holocáfolatért – H. J.) a Das Ende der Wanderschaft – Gedanken über Gilad Atzmon und die Judenheit (A vándorút vége – Gondolatok Gilad Átzmonról és a zsidóságról) című művem megjelenésének a következménye”, áll az Orbán Viktortól politikai menedéket kért Horst Mahler közleményében.

(A Horst Mahler által említett, s a könyvének címében is szereplő Gilad Atzmon 55 éves dzsesszzenész, szaxofonista, író, gondolkodó. A Jeruzsálemben született, ám Nagy-Britanniában élő zsidó Gilad Atzmon több könyvet is írt, amelyben a holokausztról és a zsidóságról olyan dolgokat állít, amelyeknek Horst Mahler a tizedét sem merészelné leírni vagy mondani – H. J.) 

Szövegközi kép 2
Gilad Atzmon, a másként gondolkodó (fotó: Wikipédia) 

A német férfi a közleménye végén ezt írja: „Bízván Magyarország népének szabadságszeretetében, sorsomat e nép kormányának kezébe helyezem”, áll Horst Mahler német politikai menekült közleményének a végén. Egyébként arról még mindig nem tudunk, hogy Mahler a Németországból történt elmenekülése után hol, melyik országban tartózkodik. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, s leginkább azt, hogy miképpen viszonyul Horst Mahler kérelméhez a szuverén és független Magyarország miniszterelnöke. 

H. J. – Kuruc.info 

1. frissítés: A "szabadságszerető" Orbán-rendszer hatósága őrizetbe vette Mahlert A magyar hatóságok letartóztatták Horst Mahlert, akiről hétfőn derült ki, hogy hazánkban kérne menedékjogot. A taz.de berlini napilap a müncheni ügyészségtől értesült az őrizetbe vétel híréről. Vége a szökésnek – állapítja meg szárazon a Die Tageszeitung. Az egykori 68-as diáklázadók lapja úgy értesült: egyszer volt társuk, a "szélsőjobboldali" Horst Mahler a magyar hatóságok foglya. A rendelkezésünkre álló információk szerint Horst Mahlert őrizetbe vették Magyarországon – mondta Ken Heidenreich, a müncheni főügyészség szóvivője a német lapnak. (HVG nyomán) 

2. frissítés: Sopronban mutatták be rendőreink a nagy szabadságszeretetet Hétfő kora délután vették őrizetbe a német hatóság által körözött 81 éves Horst Mahlert a soproni rendőrök - közölte honlapján a magyar rendőrség. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel közölte, hogy a bíróság kedden tűzi ki az ügy tárgyalási napját. 

3. frissítés: Tárgyalás szerdán Szerdára tűzte ki a Fővárosi Törvényszék a Németországban körözött és Sopronban elfogott Horst Mahler átadási ügyének tárgyalását - derül ki a törvényszék kedden küldött válaszából. 

4. frissítés: Kezdeményezték Mahler előzetes letartóztatását A Németországban körözött és Sopronban elfogott német férfi letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség, a kiadatási ügy tárgyalását a Fővárosi Törvényszék szerdára tűzte ki. “A német hatóságok által kibocsátott elfogatóparancs alapján őrizetbe vett német férfi ideiglenes átadási letartóztatását indítványozza a Fővárosi Főügyészség” – áll a főügyészség kedden MTI-hez eljuttatott közleményében. A főügyészség azt is közölte, hogy a férfival szemben a német hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot több ítélettel kiszabott szabadságvesztés végrehajtása érdekében. A Fővárosi Főügyészség az európai elfogatóparancs és a kapcsolódó iratok alapján megállapította, hogy az elfogatóparancs végrehajtásának nincs törvényi akadálya, ezért indítványozta a német állampolgár ideiglenes átadási letartóztatásának elrendelését. A férfit hétfőn vette őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányság. 
(MTI) 
/Forrás: https://kuruc.info/r/2/172775/ 2017.05.16./*B.Kiss-Tóth László
*
Ezért érdemes volt a "szabadságszerető" Orbánhoz fordulni menedékért 
-elrendelték Horst Mahler kiadatását

Elrendelte a bíróság a Sopronban elfogott "holokauszttagadó szökevény" egyszerűsített eljárásban történő átadását a német hatóságoknak - közölte a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-vel. A bíróság a közleményben felidézte: a férfit még május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányságon európai elfogatóparancs alapján. A német férfi ellen azért adtak ki európai elfogatóparancsot, hogy letöltse a "holokauszttagadás és más bűncselekmények" miatt kiszabott összbüntetéséből fennmaradó részt. 

Szövegközi kép 3
Csiszár Judit bíró a Németországban körözött és Sopronban elfogott 
német Horst Mahler kiadatási ügye tárgyalásán a Fővárosi Főügyészség Markó utcai épületében 2017. május 17-én 

A férfi átadási letartóztatását május 17-én rendelte el a törvényszék. Akkor arról is rendelkezett a bíróság, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a német igazságügyi hatóságot, kérve, hogy június 5-ig adjanak pontos tájékoztatást az európai elfogatóparancs teljes szövegéről, arról, hogy Horst Mahler büntetését miért szakították korábban félbe, illetve mennyi időt kell még rács mögött töltenie. 

A Fővárosi Törvényszék a keddi tájékoztatása szerint a férfi átadási letartóztatása az átadásáig, de legkésőbb a végzés jogerőre emelkedésétől számított 10. napig tart. Ha június 16-áig az elfogatóparancsot kibocsátó tagállam illetékes hatósága nem veszi át a férfit, akkor szabadlábra kell helyezni. Horst Mahler a tárgyaláson beleegyezett az átadási eljárásába – tették hozzá. 

A bíróság a tárgyaláson arról is nyilatkoztatta Horst Mahlert, hogy kéri-e a nemzetközi jog által biztosított jogvédelem, az úgynevezett specialitás elvének alkalmazását. Erről a jogáról a férfi a tárgyaláson nem mondott le, ezért a bíróság elrendelte a specialitás szabályának alkalmazását. 

Ez azt jelenti, hogy vele szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményen kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás, azaz vele szemben az átadása előtt elkövetett, az átadása alapjául szolgáló bűncselekménytől különböző egyéb bűncselekmény miatt az átvevő országban nem folytatható büntetőeljárás, nem ítélhető el és egyéb módon sem fosztható meg a szabadságától. 
(MTI nyomán)

/Forrás: https://kuruc.info/r/2/173640/ 2017.06.06./*B.Kiss-Tóth László

Korábbi bejegyzések

Vezető hírek

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu

kisalfold.hu - A címoldalon