A mi ugrótornyunk sem lett szebb, jobb, mint az oroszoké, mi mégis nyolcszor annyiért építettünk ugrótornyot, mint az oroszok…


19291134443 7da1b66d2f kA kazanyi vizes vb magas ugrótornya (fotó: kazan2015.com) kazanyi vizes vb magas ugrótornya (fotó: kazan2015.com)
 kazanyi vizes vb magas ugrótornya (fotó: kazan2015.com

Nyolcad annyiba került a kazanyi vizes világbajnokságra épített ugrótorony, mint a budapesti – írja a Magyar Nemzet. Az oroszok a két évvel ezelőtti vb-re 92 millió rubelből, azaz 411 millió forintból oldották meg ezt a feladatot, míg ugyanez Budapesten mindent egybevéve 3,1 milliárd forintból valósult meg.

IMG 20170708 142800
A budapesti ugrótorony  Fotó: Nagy Attila Károly

A projektnek lehetnek olyan sajátosságai, amelyek miatt többe kerül a kivitelezés, de a nyolcszoros szorzó ettől függetlenül nagyon soknak tűnik. Különösen mert az oroszok sem a korrupciómentes állami beruházásokról híresek, az ellenzék szerint például a szocsi téli olimpia költségvetésének több mint a felét sikkasztották el.

A budapesti vb-re épített ugrótorony madártávlatból
A budapesti vb-re épített ugrótorony madártávlatból Fotó: Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool

A Batthyányi téri ugrótorony esetében a tervezés és az engedélyeztetés is drága volt (összesen közel 180 millió forint), nem beszélve a két részre bontott kivitelezéstől, melynek mind a két felét a West Hungária Bau Kft. nyerte. A WHB neve onnan lehet ismerős, hogy tulajdonosa, Paár Attila Tiborcz István üzleti környezetéhez tartozik, és hogy sikerrel szerepelt az elmúlt évek számos közbeszerzésén, többek között az MTK-stadiont és az új Nemzeti Lovardát is építette.
A Dunába épített talapzat költsége 1,9 milliárd forint volt, ezt a világbajnokság végével sem bontják el, az egymilliárdos lelátók és a medence viszont csak a verseny idején fognak állni. 

Reklám

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu