Győri hadgyakorlat - kívül-belül mutatjuk az amerikaiak két bivalyerős katonai járgányát - fotók

A Humwee és a Buffalo az amerikai katonák két közkedvelt járgánya. Utóbbival hatástalanítják a tűzszerészek az út menti bombákat.Győri hadgyakorlat - kívül-belül mutatjuk az amerikaiak két bivalyerős katonai járgányát - fotókMint arról beszámoltunk szerdán, 70 m hosszú hídon 60 harci jármű kelt át a Mosoni-Dunán Győrnél. A gyakorlat legfontosabb részeként a magyar, az amerikai és a szlovén katonák pontonhidat építettek a bácsai folyóparton.

A Humwee-ból született a Hummer

A folyón átkelés előtt a likócsi laktanyában a sajtónak az amerikai katonák megmutatták járgányaikat. Mi két legendás katonai járművet vettünk közelebbről szemügyre. Az egyik a '80-as évek óta gyártott Humvee volt. A jármű robusztus felépítése, szerkezeti egyszerűsége és nagy teherbírása miatt hamar kivívta a katonák tiszteletét és megbecsülését. Mára az amerikai haderők közkedvelt alaptípusává vált, több mint 30-féle változatban gyártja az AM General. A belőle származó terepjáró, a Hummer populáris ikonná vált.

 
A Humwee belülről - fotók: Béres Márton


Dél-Afrikai származású a Buffalo

Mind Irakban, mind Afganisztánban a fő problémát a rögtönzött robbanószerkezetek (angol rövidítéssel IED) okozzák az amerikai katonáknak. Ezek lehetnek egyszerűen az út mellett lerakott tüzérségi lövedékek, vagy egy út szélén álló autó megpakolva robbanóanyaggal, vagy akár egy út melletti fára felszerelt akna. Az utakon haladó katonai járművek vagy konvojok könnyen áldozatává válhatnak egy ilyen szerkezetnek. Az IED-k jelentik kétségkívül az egyik legnagyobb problémát.

Megoldásként speciális, Dél-Afrikából származó járműveket kezdtek használni az amerikai tűzszerészek, amelyek kialakítása miatt a személyzet jó eséllyel túlélhet egy IED-robbanást, és a rajta található robotkarral a járművet átvizsgálhatják, illetve eltávolíthatják az út mellől. Az IED-k elleni leghatásosabb fegyver a Buffalónak becézett katonai jármű, melyre felmászhattunk és belülről is megnézhettük Győrben.
 
A nagyszabású győri hadgyakorlat házigazdája a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred volt. A Buffalo legénysége a likócsi laktanyában.

Reklám

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu