Szélsőbalos-balliberális anarchista tüntetők törtek-zúztak, összecsaptak a rendőrökkel Hamburgban


Lángoltak az autók, kigyulladt az IKEA, megtámadták Putyin szállodáját 


Tovább folytatódtak a zavargások a németországi Hamburgban pénteken, a G20 csoport csúcstalálkozójának kezdetén. 

Sajtóértesülés szerint a helyi rendőrség sürgős erősítést kért más tartományoktól, elismerve, hogy alábecsülte a Húszak találkozója ellen szervezett megmozdulások veszélyességét.
 
Szövegközi kép 1

Reggel több személyautót és rendőrautót felgyújtottak a találkozó helyszíne - a hamburgi nemzetközi vásár és kongresszusi központ területe - közelében fekvő Altona nevű negyedben. A belvárosban pedig az Alster folyó partján tüntetők blokád alá vettek egy utcát, amely Donald Trump szállása és a találkozó helyszíne között húzódik. A rendőrség vízágyúval oszlatta fel a blokádot, mert az utca az amerikai elnök egyik lehetséges útvonalának része. Donald Trumpnak és kíséretének végül egy hosszabb útvonalon, a belvárost megkerülve kellett eljutnia a tanácskozásra. Vízágyúval számoltak fel egy másik blokádot is, amelyet a vásárvároshoz vezető egyik utcán alakítottak ki az úttestet elfoglaló tüntetők.
 
Szövegközi kép 2

Délelőtt Hamburg belvárosában számos további ponton is erőszakos akciók történtek, globalizációellenes, szélsőbaloldali demonstrálók rendőröket támadtak meg, kirakatokat törtek be és gyújtogattak. Egy rendőrségi helikopterre tűzijátékrakétát lőttek ki, és nem sokkal találtak mellé. Délig legkevesebb 28 rendőr sebesült meg a zavargásokban.

2 napja - Feltöltötte: abendblatttv

Az erőszakoskodó tüntetők célja a tanácskozás akadályozása és a bejutás a résztvevők védelmében elzárt területekre. Fennakadást ugyan nem sikerült elérniük, valamennyi delegáció rendben elért a helyszínre, de a csúcstalálkozó egyik kísérőrendezvényét ellehetetlenítették; Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter biztonsági okokra hivatkozva lemondta részvételét a G20 Global-Classroom (G20 globális osztályterem) nevű kezdeményezés pénteki fórumán, amelyen diákokkal beszélgetett volna.
A G20 csoport kétnapos tanácskozásának biztosítására nagyjából 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgban más tartományokból és külföldről. Azonban pénteken, a zavargásokkal eltelt éjszaka után a tartományi rangú Hansa-város rendőrsége sürgősen további segítséget kért, arra hivatkozva, hogy alábecsülte a helyzetet - jelentette hírportálján a Die Welt című lap.A zavargások csütörtök este kezdődtek, amikor a G20 - Üdv a pokolban (G20 - Welcome to Hell) elnevezésű tüntetésen a rendőrség megpróbálta leválasztani a feketébe öltözött, és a német szabályokkal ellentétben maszkot viselő tüntetők csoportját - az úgynevezett fekete blokkot - a békés demonstrálók tömegétől. Helyszíni jelentések szerint először a rendőrök kezdtek erőszakot alkalmazni. Azt mondják, a rendőrök kezdték, biztos ezért kellett utána gyújtogatni városszerte

A Deichtorplatzhoz diákok szerveztek békés demonstrációt „Fiatalság a G20 ellen” címmel, a rendőrség viszont ide is több blokáddal, vízágyúkkal, gumibotokkal és könnygázzal érkezett. A demonstráció szervezői 12 órakkor sajtótájékoztatót tartottak. Élőben közvetített kerekasztalnál beszéltek róla, hogy a rendőrség átverte, és túlzó brutalitással büntette a csütörtökön bejelentett tüntetés résztvevőit. A tüntetőket verték és paprikaspray-vel támadták, állítják. A Roten Flora aktivistája, "Misha" a sajtóval közölte, a tüntetésre megadott engedély egyszerű hazugság volt, azonnal megállították és oszlatni kezdték a tömeget. Több közszereplő és civil is kifejezte nemtetszését a tüntetések agresszív és romboló jellege miatt, a szervezők viszont nem voltak hajlandóak elhatárolódni a tüntetés után történtektől. 

Holnap, a G20 második napjára univerzális tüntetést szerveznek, amire szerintük egész Németországból érkeznek majd résztvevők a politikai spektrum legkülönbözőbb részeiről. A szervezők arra kérték azokat, akik holnap Hamburgba készülnek, hogy ne féljenek, ezúttal nem hagyják majd, hogy a rendőrség szétdarabolja a tömeget, és a csütörtökihez hasonló pánik törjön ki. 

  2 napja - Feltöltötte: abendblatttvA helyzet a demonstráció után egyre inkább elmérgesedett, a fekete blokk aktivistái és a rohamrendőrök a város számos pontján összecsaptak. Az adatok reggeli összesítése alapján 111 rendőr megsebesült, 29 tüntetőt előállítottak, 15-öt őrizetbe vettek. A megsebesült tüntetők számát nem tartalmazza a rendőrségi statisztika. Putyinék szálodáját is tamdást érte Súlyos utcai összecsapások történtek Hamburgban, a G20-csúcs helyszínén. Folyamatosan farkasszemet néznek egymással a tüntetők és az egyenruhások, a legfrissebb hírek szerint a hamburgi rendőrök erősítést kértek más tartományokból - hangzott el az M1 híradójában. Az abendblatt.deértesülése szerint az óvárosi Hotel Hyatt Park biztonsági személyzetét is támadás érte a rendbontások során. Ebben a szállodában nem kisebb személyiség szállt meg éjszakára, mint Putyin orosz elnök, de itt aludt Turnbull ausztrál miniszterelnök és az új dél-koreai elnök is. 
Az M1 németországi tudósítója elmondta: egy órával a hivatalos G20 kezdete után még mindig pokoli a helyzet Hamburgban, több helyen barikádot emeltek a demonstrálók. A tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálják a rendőröket, akik vízágyúval és könnygázzal válaszolnak – tette hozzá a tudósító. Szombati frissítés: Mintegy 200 rendőr sérült meg a felfordulásban Szombatra virradóra eszkalálódott a helyzet a németországi Hamburg Schanzenviertel városrészében, a rendőrség nagy erőkkel vonult fel a G20 csoport csúcstalálkozójával szemben erőszakosan tüntetők ellen, akik barikádokat gyújtottak fel és fosztogattak. Televíziós felvételek tanúsága szerint a hatóságok páncélozott járművekkel tolták félre a szélsőbaloldali aktivisták által emelt, égő barikádokat, a környező házakat átvizsgálták, miközben a városnegyed felett két, fényszórókkal felszerelt helikopter körözött. Értesülések szerint a tiltakozók által sokáig blokkolt egyik kereszteződést kiürítették, vízágyúkat és könnygázt is bevetettek. Több randalírozó aktivista a kerület mellékutcáiban tűnt el a helyszínről, később pedig ismét több százan gyülekeztek a városi gyorsvasút egyik közeli megállójában. Megtörtént az orosz–amerikai elnöki kapcsolatfelvétel a G20-on, amelyet főként szélsőbalosok igyekeztek megzavarni. A rendőrség a Facebookon keresztül felszólította a békés demonstrálókat, hogy láthatóan határolódjanak el az erőszakos tüntetőktől és hagyják el a környéket. Timo Zill rendőrségi szóvivő szerint a német hatóságok eddig erőgyűjtés miatt kivártak, ráadásul az embereik biztonságát is figyelembe kellett venniük, hiszen az aktivisták utcaköveket és Molotov-koktélokat gyűjtöttek a házak tetején. 

„Még soha nem tapasztaltunk ilyen mértékű gyűlöletet és erőszakot” – fogalmazott Zill a Bild című lap online kiadásában. Zill az N24 hírtelevíziónak azt mondta: mintegy 100 embert őrizetbe vettek, és néhányuk ellen letartóztatási parancsot is kiadtak, ők most vizsgálati fogságban vannak. A rendőrség a Twitteren a kora hajnali órákban azt közölte, hogy kezd megnyugodni a helyzet, bár Schanzenviertelből még mindig érkeznek jelentések kisebb csoportok randalírozásáról. Péntek esti helyszíni beszámolók szerint a tanácskozás helyszíne körüli városrészekben a békés demonstrálók és nézelődők között elvegyülő szélsőbaloldali aktivisták kövekkel, palackokkal dobálták és tűzijáték-rakétákkal támadták a rendőröket, épületek felújításához használt állványokból és hulladékból barikádokat emeltek és gyújtogattak. 

A rendőrség összesítése szerint a két napja tartó zavargásokban 197 rendőr sebesült meg. Egyelőre nem tudni, hány aktivista sérült meg a zavargásokban. A tűzoltóság szóvivője elmondta: a tüntetők saját mentőorvosokkal rendelkeznek, így sok esetben nem szorulnak a hatóságok segítségére. A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgban más német tartományokból és külföldről. A német egységek munkáját osztrák rendőrök mellett hollandok is támogatják, de a súlyos zavargások miatt pénteken további erősítést kértek. (MTI) (MTI - Index - Híradó) Mégis inkább a "náciktól" félnek: Iszlamista terror mellett neonáci erőszaktól és orosz hackerektől is tart a német alkotmányvédelmi hivatal

/Forrás: https://kuruc.info/r/4/174765/ 2017.07.08./ *B.Kiss-Tóth László

Reklám

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu