Orbán nem boldog, hogy "egy ekkora pancser" vezeti Pécset

Orbán nem boldog, hogy "egy ekkora pancser" vezeti Pécset
A Fideszben azt mondják, még maga Orbán Viktor is tehetetlen a pécsi polgármester ügyetlenségét szemlélve. Leléptetni ugyanis nem tudja. Helyette találták ki a miniszterelnökségen, hogy a város gazdálkodásának rendbe tételére egy stratégiai testületet hoznak létre. Páva Zsolt több ciklust a feltételezések szerint nem kap, de nem csak az ő karrierje bánhatja a helyzetet.

– így összegezte a hvg.hu-nak a pécsi városvezetés múlt heti, a helyi és országos közvéleményt meglepő húzását egy a városi szervezet működését jól ismerő fideszes. A baranyai megyeszékhely képviselőtestületének Fidesz-KDNP frakciója – ahogy arról beszámoltunk – egy hete egy döntéselőkészítő és döntéshozó, stratégiai irányító testületet hozott létre Páva Zsolt polgármester munkájának segítésére.
Bár a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül a város két országgyűlési képviselőjéből, Csizi Péterből és Hoppál Péterből álló grémium felállítását hangzatosan azzal indokolták, hogy „a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, jobban meg tudjon felelni a pénzügyi kihívásoknak, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen", az ellenzék, valamint a helyi és országos média egyértelműen a várost csődközelbe vivő polgármester gyámság alá helyezéseként (a radikálisabb magyarázatok egyenesen a kvázi leváltásaként) magyarázták a helyzetet.
A lépést pikáns módon ráadásul Orbán Viktor pécsi látogatása elé időzítették, ami a gyámság-forgatókönyv hívei szerint szintén azt bizonyította, hogy a miniszterelnök tudtával vagy akaratával puccsolta meg Pávát a saját szervezete.
Ki számíhat kire?
A „szappanopera” hátterében ehhez képest fideszes forrásunk szerint teljesen más áll: a város gazdálkodását gatyába rázni hivatott stratégiai testületet közösen, a pártközpont sürgetésére, miniszterelnökségi útmutató alapján ötlötte ki és állította fel a pécsi városvezetés, annak demonstrálására, hogy most már aztán igazán tenni fognak valamit a csődszélre került város eladósodottságának megállítására. Mindezek ismeretében beszédes Orbán Viktor reagálása, aki a történtek másnapján úgy kommentálta a helyzetet, hogy
"aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is”.
Majd azt is hozzátette: "Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani". 
A fideszesek szerint a frakció és a városvezetők „totális bénasága”, illetve kommunikációjuk „teljes csődje”, hogy a városmentő brigádot sikerült úgy tálalniuk, hogy tíz emberből kilencnek az jött le, hogy a megpuccsolt polgármester kapott gyámot a feje fölé. A csődközelt pedig minden megszólalásukban a korábbi, 2009 előtti baloldali városvezetésre próbálták rátolni, miközben azóta kitelt egy újabb – immár fideszes – „elmúltnyolcév” is.
Amikor még Orbán is tehetetlen
A kialakult helyzetben a Fidesz okkal tarthat tőle, hogy a 2018-as parlamenti, majd az egy évvel későbbi önkormányzati választáson a pécsiek megvonják tőle a bizalmat. Egy a miniszterelnököt ismerő és a pécsi helyzetre is rálátó forrásunk szerint Orbán
„nyilván nem boldog, hogy ekkora pancser áll az ország ötödik legnagyobb városának élén”,
de nem igen tehet mást: gyakorolhatna ugyan nyomást a polgármestere, hogy adja be lemondását, vagy akár a közgyűlésben nagy többségben levő Fidesz-KDNP frakcióra, hogy szavazzák meg az önkormányzat önfeloszlatását, így demonstrálva, hogy nem tűri, hogy felelőtlenül gazdálkodjon valaki a rá bízott várossal, ám a kialakult helyzetben nem kockáztathat meg egy bizonytalan kimenetelű időközi választást. Országosan ugyan toronymagasan vezet a Fidesz, de a városi adósságon és gyakorlatilag szüntelen helyi botrányokon felpaprikázott pécsiek körében korántsem ilyen jó a helyzet.  

© 
Páva kilőve, de Csizi is mehet a levesbe
A legtöbb helyi forrásunk szerint egyébként tévesek azok a „puccs” után ugyancsak széles körben terjedő pletykák is, amelyek szerint Pávának már elengedte a kezét a pártvezetés és helyette a gyámságot gyakorló csoportot vezető Csízi Péternek osztana lapot. Az tiszta sor - állítják - hogy a mostani polgármesterre „ráég” a csőd, és két év múlva nem kap esélyt az ismétlésre, de ugyanúgy ráég szerintük a folyamatokat közelről végigasszisztáló, most a stratégiai testület elnökévé előlépett Csizi Péterre is, aki 2010 és 14 között alpolgármesterként, 2014 óta parlamenti képviselőként ül a pécsi közgyűlésben.
A jövőképet egyetlen megkérdezett árnyalta ehhez képest némiképp: szerinte
"a Fideszben még senki nem bukott el posztot pusztán azért, mert hülye, vagy béna volt, kizárólag azzal lehet kiesni pixisből, ha nem bizonyul kellően hűségesnek valaki".

© 
A közgyűlés csütörtöki ülésén mindenesetre aligha lesz bármi a Jobbiktól az LMP-ig kivételesen egy platformra került ellenzék azon tervéből, hogy a képviselőtestület szavazzon az önfeloszlatásáról, a fideszes többség viszont várhatóan átviszi majd azt a hét elején beharangozott, 27 pontos racionalizációs csomagot, amellyel a város anyagi helyzetén, nem mellesleg választói megítélésén igyekszik javítani az újdonsült kormánypárti szupertestület. A lefaragások mértékét gyaníthatóan előbb tudják meg összegszerűen a pécsiek, mint hogy mekkora adósságból kell is azt ledolgozni: Páva Zsolt polgármestere nyáron öt, Csízi Péter a héten már 7,5 milliárd forintos tartozásról beszélt, az ellenzék szerint viszont több mint húszmilliárd hiányzik a kasszából – úgy, hogy a 2014 előtti önkormányzati adósságkonszolidáció keretében 45,7 milliárd forint tartozást már átvállalt az állam a várostól.
hvg.hu

Reklám

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu