Béremelésre biztat a kormány

Már megint jóval többet ad népének a koalíciós szlovák kormány, mint a magyar kormány...


Tegnap megegyezett a koalíció, lesz minimálbér-emelés, 13. és 14. fizetés, 8 %-os nyugdíjemelés és a nyugdíjasok járulékfizetés nélkül kereshetnek havi 200 eurót. 
 
A három pártelnök megállapodott a jövő éves költségvetés főbb számaiban is, a hiány 1% alatt marad, az államadósság pedig 50% alá esik.

TASR-felvétel
Tegnap délelőtt sikerült tető alá hoznia a Smer, a Híd és az SNS elnökének a jövő éves költségvetést, megegyeztek a főbb számokban, illetve nagy vonalakban elfogadták a tavasz óta tervezett szociális csomagot. A Smer elsősorban a minimálbér jelentősebb mértékű növelését tekintette célnak. Pontos számot nem mondott Robert Fico kormányfő, de szerinte a minimálbér jövőre nagyon közel kerül az 500 eurós határhoz. A szociális ügyi minisztérium legutóbbi javaslata alapján a jelenlegi 435-ről 480 euróra emelkedne, de a szakszervezetek 490-et javasolnak.
Emellett várhatóan a duplájára nő az éjszakai, valamint a hétvégi és az ünnepnapi munkáért járó bérpótlék. Emelkedni fog a súlyosan egészségkárosodott hozzátartozójukat gondozóknak járó gondozási díj, Fico szerint megközelíti majd a minimálbér nettó összegét.
Az SNS számára a legfontosabb eredményt a 13. és a 14. fizetés törvénybe iktatása jelenti majd. Az éves pluszjuttatások kifizetése nem lesz kötelező, de az állam adó- és járulékkedvezményt biztosít a munkaadóknak, ha ezt megadják az alkalmazottaiknak. A 13. fizetést júniusban, a 14-iket pedig év végén kapnák kézhez az alkalmazottak, de nem mindenki: várhatóan legalább 2–4 évet kell ledolgozni ugyanannál a munkaadónál. A részleteken még dolgozik a pénzügyminisztérium.
Emelkedik a munkába ingázóknak és a munka miatt költözőknek járó támogatás összege. Fico itt sem mondott konkrét összeget, de szavaiból az derült ki, hogy a költözéshez járó támogatás 5 ezer euró körül mozog majd.
Mérsékelt hiánycél
A szociális csomag nem veszélyezteti a költségvetési hiány pozitív irányú alakulását, és az államadósság is csökkenhet jövőre: a hiánycélt a GDP 0,83%-ában határozta meg a kormány, az államadósság pedig várhatóan a nemzeti össztermék 49,7%-a lesz. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint a hiánycél még sohasem volt ilyen alacsony, 2020-ra pedig kiegyensúlyozott, vagyis hiány nélküli költségvetést terveznek.
Lesz 13. és 14. fizetés, de nem mindenkinek
Nem jár majd mindenkinek a 13. és a 14. fizetés, és nem is lesz azonnal teljesen adó- és járulékmentes, derült ki a koalíciós pártok megegyezéséből.
Jövőre várhatóan már kedvezményesen fizethetnek 13. és 14. fizetést a cégek, jelentette be tegnap Andrej Danko, az SNS elnöke. Szavaiból nem derült ki pontosan, hogy milyen kedvezményeket kapnak majd azok a munkaadók, akik vállalják ezt a juttatást, de az biztosnak tűnik, hogy a kedvezményeket fokozatosan vezetik be.
2018-ban a 13. fizetés után adót még igen, de egészségbiztosítási járulékot már nem kell fizetni, viszont az sem kizárt, hogy a társadalombiztosítási járulék fizetése alól is felmentik a munkaadókat. Kedvezményes 13. fizetést, azonban csak azoknak fizethetnek, akik legalább két évet ledolgoztak az adott cégben.
A jövő éves 14. fizetéshez legalább 4 ledolgozott év kell majd, ebből viszont sem egészségbiztosítási járulékot, sem adót nem kell fizetnie a munkaadónak. A társadalombiztosítási járulékról ebben az esetben sem beszélt Danko. Egy évvel később már a 13. fizetésből sem kell majd adót fizetni, és Danko szavai szerint 2019-ben a 14. fizetés lesz az első, amelyet „teljesen megszabadítanak az adóktól és a járulékoktól”.
Ha a 13. és a 14. fizetés csak egy lehetőség lesz a munkaadók számára, nem pedig kötelesség, akkor a munkaadók is elfogadhatónak tartják. (lpj)
Valami kell a nyugdíjasoknak is...
A nyugdíjasok jövőre járulékmentesen kereshetnek havonta 200 eurót, ahogyan ezt már a keddi sajtótájékoztatóján jelezte Bugár Béla, a Híd elnöke. „A nyugdíjasok támogatása az egyik prioritásunk, ha jól megy az országnak, akkor abból nekik is kapniuk kell valamit” – jelentette ki Bugár. Eredménynek tartja azt is, hogy a nyugdíjemelés mértéke jövőre meghaladja a 8 százalékot.
/Forrás: https://ujszo.com/online/kozelet/2017/09/29/beremelesre-biztat-a-kormany /*B.Kiss-Tóth László 2017.11.07.