A Nemzeti Hírháló válogatása


OLAF-botrány
Végig Orbán Viktor mozgatta a szálakat az Elios ügyben

A Nemzeti Hírháló válogatása:
Szilágyi György sajtótájékoztatója (2018.01.25)

Tisztelettel köszöntök mindenkit a Jobbik Magyarországért Mozgalom sajtótájékoztatóján! 

Bár a kormány és az illetékesek, mint a Miniszterelnökség mindent megtesz, hogy kisebbítsék az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentésének fontosságát, a Tiborcz Istvánhoz kötődő botrány tovább dagad. Mára szinte bizonyossá vált, hogy az ELIOS ügyben a maffiakormány keresztapája capo di tutti kapi, a főnökök főnöke, Orbán Viktor mozgatja a szálakat. 

Minden bizonnyal Orbán Viktor adta ki a parancsot, minden bizonnyal Orbán Viktor engedélyezte, hogy akár trükközések, akár szabálytalanságok és csalások árán is, de a Tiborcz-féle 8 milliós árbevétellel rendelkező cégből egy közel évenkénti 3.000 milliós árbevételű céget kell csinálni. 

Próbálják másra tolni a csalás elleni hivatal jelentésének a felelősségét, de a pályázatok elbírálása és a kivitelezés az Orbán kormányok alatt történtek és az egyik legfontosabb tényt se felejtsük el, az ELIOS-t a Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter indította el a hirtelen meggazdagodás útján 2009-ben, az első megbízással. Ő csinál a referencia nélküli kivitelezési cégből szinte egyeduralkodó, komoly referenciákkal rendelkező céget a világítás korszerűsítési piacon. 

És akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért az ELIOS-t választotta akkoriban Lázár János és ugye akkor Hódmezővásárhely polgármestereként 2009-ben - ugye a Fidesz fiatal reménysége volt, aki a Parlamentbe készült akkoriban - neki a főnökök főnökének, Orbán Viktornak a kérése minden valószínűség szerint szent lehetett, amit mindenféle kérdezés nélkül végre kell hajtani. 

Próbálkozik a Habony-média és a kormány azzal is kisebbíteni Toborcz szerepét, hogy mások is tulajdonosok voltak a cégben. De itt is felmerülnek a kérdések. A KÖZGÉP miért Tiborcz - akkor még nem igazán jelentős - cégét választotta, hogy segítse a működését? Ugye itt is adja magát a válasz, valószínűleg Orbán Viktor parancsára. 

De legalább ilyen fontos kérdés, hogy a KÖZGÉP miért szál ki egy akkor már felfelé ívelő cégből? A hírek szerint azért, mert Tiborcz Istvánnak nem volt elég a túlárazás, nem volt elég a milliárdos bevétel, az alvállalkozói pénz is kellett Tiborcz Istvánnak és ez már a KÖZGÉP-nek sem fért bele. 

Tiborcz István nagyon hamar megtanulta a harácsolás, a pofátlanság, a mindenkin átgázolás ideológiáját az Orbán családtól. Emlékeznek ez a beruházás a Szegedi Orvostudományi Egyetem naperőmű beruházása volt, ahol is 9 pályázó indult a pályázaton, minden pályázót kizártak a pályázatból, kivéve az ELIOS-t, aki a legdrágább ajánlatot adta és ezzel a legdrágább ajánlattal nyertek. De ugye amit mondok, ez még nem volt elég hiszen a beruházás során az alvállalkozót nem fizették ki! 

Nem baj, hogy ebbe magyar családok mehetnek tönkre, ha egy alvállalkozót nem fizetnek ki. A lényeg, hogy ők jól éljenek. A lényeg, hogy a luxusházakat, luxusautókat megvehessék, a lényeg, hogy a luxusutazásokkal és luxusvásárlásokkal tarkított urizálós életüket finanszírozni tudják. Mindene és mindenkin átgázolnak a saját önös érdekeikért. 

Ez az Orbán vezette maffiakormány szellemisége. Ezt a szellemiséget tette magáévá Tiborcz István is. Ez a szellemiség, hogy szinte minden pályázati forrást, minden busás haszonnal járó kivitelezést, beruházást csak nekik, a családnak, a barátoknak, a strómanoknak juttatnak. Azokat a magyar alvállalkozókat, akiket odaengednek a morzsákhoz, hogy elvégezzék helyettük a munkát, jó párszor nem fizetik ki. Ezzel is több jut nekik, ezzel is gazdagabbak lesznek - gondolják. 

Hogy ebbe a magyar vállalkozások, a magyar munkások, a magyar családok mennek tönkre, az nemérdekli őket. Ha lebuknak, akkor majd Polt Peti, a hűséges fideszes elsikálja az ügyet, majd ő elintézi, hogy ne legyen felelősségre vonás. Persze mint capo di tutti kapi, a főnökök főnöke itt is Orbán Viktor az, aki utasítja Polt Pétert, hogy mit tehet és mit nem tehet meg bizonyos ügyekben. 

És hogy ha valamilyen csoda folytán valamilyen független szerv, akit nem ők irányítanak, mint például az unió csalás elleni hivatala megállapít valami törvénytelenséget és ezért büntetést kell majd fizetni, akkor majd azt a magyar emberek kifizetik, mind ahogy ez történni fog egyébként a Tiborcz céggel kapcsolatosan megállapított 13 ezer millió forintál is, amit a magyar emberek fognak majd kifizetni helyettük, hogy ha ez a történet úgy megy tovább, mint akkor eddig is folyt. 

Sajnos a történet itt még nem állt meg. Hiszen emlékeztetném Önöket, hogy Mészáros Lőrinc közel 400 ezer millió forint értékben nyert el uniós pályázatokat az elmúlt időszakban és a Mészáros Lőrinc által elnyert pályázatokat az Európai Csalás Elleni Hivatal még nem vizsgálta. Félő, hogy ha elkezdik vizsgálni Mészáros Lőrinc pályázatait - azokat a pályázatokat, amelyeket Mészáros Lőrinc nyert meg, akkor majd itt is törvénytelenségeket tárnak fel és félő, hogy nagyon nagyon sok pénzt kell majd visszafizetnünk. Ez egy bődületes összeg egyébként, csak hogy összehasonlítási alapunk legyen, az a 400 ezer millió forint ez szinte pont annyi, mint amennyibe egy nagyváros, nevezetesen Budapest egyik metróberuházása került, hiszen a 4-es metró az 406 ezer millió forintba került. Mészáros Lőrinc egy 4-es metró beruházás komplett kivitelezésnek az árát nyerte el az elmúlt években különböző közbeszerzéseken. 

És hogy még nem állt meg történet az ELIOS-nál sem, információink szerint pont a napokban döntenek Szombathelyen, hogy a kirobbant botrány ellenére is, vállalva, hogy később ebből is büntetések lesznek, de ők, a szombathelyi fideszes vezetésű önkormányzat az ELIOT-tal kívánja korszerűsíteni a város közvilágítási rendszerét egy több mint ezer milliós beruházással. Természetesen egy meghívásos, zárt pályázat keretében csak az ELIOS lehetett az, aki megnyerte ezt a tendert. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra is követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a csalás elleni hivatal jelentését, hasonlóan a 4-es metró OLAF jelentéséhez. Ha ott nyilvánosságra tudta hozni a Miniszterelnökség és a kormány, akkor kérjük, hogy azt is hozzák nyilvánosságra, had ismerje meg a közvélemény és mindenki, aki kíváncsi vajon mi szerepel az ELIOS-szal és Tiborcz Istvánnal kapcsolatosan az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a jelentésében.
Tiborcz

A másik, hogy kérjük a nyomozóhatóságot, hogy teljeskörűen tárja fel a visszaéléseket, hiszen ez az egyetlen egy út, hogy ne kelljen visszafizetni az Európai Uniónak ezt a 13 ezer millió forintot. Hiszen azt mondja ki az EU szabályzata, hogy amennyiben az adott tagország tárja fel a visszaéléseket, az adott tagország vonja felelősségre a bűnösöket, akkor ezt az összeget fölhasználhatja más beruházásoknál is. Amennyiben nem, amennyiben az Ügyészség ugyanúgy jár el, mint ahogy ebben az ügyben történt egyszer feljelentés és nem találtak semmi olyan törvénytelenséget, hiszen Polt Péter nem találhat. Amennyiben a nyomozó hatóság ugyanígy jár el, hogy megpróbálja elsikálni az ügyet, akkor ezt a 13 ezer millió forintot, mivel az OLAF megállapította a szabálysértéseket és törvénysértéseket, vissza kell fizetnünk az uniónak. 

Azért is fontos lenne, hogy feltárják ezt az ügyet, hiszen a bűnösök úgy sem úszhatják meg. Ha a Jobbik kormányra kerül, akkor végre elszámoltatás lesz Magyarországon. Az elszámoltatásban nem lesz személyi válogatás. Ha valaki törvénytelenséget követett el - legyen az a legfőbb főnök, legyen az kisfőnök, vagy csak stróman -, felelnie kell a törvénytelenségekért, hiszen a Jobbik Magyarországért Mozgalom lesz az első olyan párt, aki végre 28 évvel a rendszerváltás után elkezdi az elszámoltatást, elkezdi föltárni azokat a súlyos ügyeket, amelyek mindannyiunkat és egész Magyarországot megkárosították.

Rettentő kínos a kormányoldalnak Orbán veje volt cégének csalásgyanús ügye 
2018. 01. 13. 24.hu 

Nagyon forró lehet a pite a kormányoldalon, miután tegnap kiderült, hivatalosan is elismerték, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Éppen 2015-ben, a vizsgált időszak végén vált meg tőle. Az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket. Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy kérje vissza Magyarországtól a 12 milliárd forintnyi uniós támogatást az Elios gyanús ügyletei miatt. (Az ügyészség re megérkezett a friss OLAF-jelentés.)
OLAF-jelentés: Magyarországon csalták el a legtöbb EU-támogatást

Az, hogy kínos az ügy, mutatja, hogy igyekszik agyonhallgatni az esetet a kormánymédia, illetve másra próbálja kenni a felelősséget. 

A kormányközeli Magyar Idők úgy tálalt a hírt, hogy Brüsszel beszállt a magyar kampányba. A kormányközeli lap szerint az Európai Bizottság a magyar kampánystartra időzítve vette elő ezt az ügyet, holott a magyar hatóságok már 2015-2016-ban vizsgálták az OLAF felvetéseit, ám az ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig azt sugallta kiadott közleményében, hogy Bajnai a hibás. Úgy fogalmazott, hogy 2004 óta - tehát már a Gyurcsány-kormány idején is - van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti, írja az Orbán-kormány szóvivője. 

A közpénzből fenntartott MTI, amely a Magyar Idők cikkét szemlézte, nem ment el Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének a szombati, ebben az ügyben tartott sajtótájékoztatójára - annak ellenére sem, hogy szombat közel sem annyira zsúfolt a történéseket illetően, mint egy hétköznap. (Az MTI a minap nem hozta le Hadházynak egy másik, Kósa Lajos fideszes miniszternek kellemetlen ügyben kiadott közleményét.

Ellenzék: a 4-es metró jelentését nyilvánosságra hozta a kormány. Tegye most is ezt! 

Hadházy szerint ez az ügy a legmagasabb politikai köröket egészen közvetlenül elérő korrupciós ügy. Nemcsak Orbánt és Tiborczot, hanem Lázár Jánost és Horváth Istvánt (volt szekszárdi polgármester) is érinti ez az ügy az LMP-s politikus szerint. Ha végül valóban a teljes, 12 milliárdos összeget visszaköveteli az EU, akkor a cechet a magyar adófizetők fogják állni, ez például elég lenne 12 ezer diáknak fejenként 1 millió forint ösztöndíjat adni egy évben - ehelyett büntetést fizethet az ország Orbán vejének volt cége ügye miatt. 

Ahogyan Hadházy, úgy Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt politikusa is azt követeli, hogy ahogyan a 4-es metró ügyében született OLAF-jelentést nyilvánosságra hozta a kormány, úgy ezt az Elios-os ügyben született jelentést is tegyék közzé. Jávor a tegnapi közleményében úgy fogalmazott: az Orbán család nyakig merült a korrupt ügyletekben. 

Kapcsolódó:
Metróügy: százmilliárdnál is több vándorolhatott a baloldali pártkasszábaMetróügy: százmilliárdnál is több vándorolhatott a baloldali pártkasszába (polgarportal.hu) 
A 4-es metró építése körüli csalásokat az unió csalás elleni hivatala tárta fel. Ez az utóbbi harminc év legnagyobb korrupciós ügye. A meghatározott, visszafizetendő összeg mostanáig nem változott - a pénzt a magyar adófizetőknek kell megfizetni. A legutolsó kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy különítsen el a 2018-as költségvetésből egy összeget erre a célja. Ha nem sikerül lejjebb vinni a büntetést, akkor ki kell fizetni az Európai Unió számára a 60-70 milliárd forintot - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Az Elios-botrány ügyében nem olyan hangosak a kormánypárti politikusokAz Elios-botrány ügyében nem olyan "hangosak" a kormánypárti politikusok (hirtv.hu) 
Míg a 4-es metróról tavaly februárban naponta hívott össze sajtótájékoztatót a Fidesz, az Orbán Viktor vejét is érintő Elios-ügyben eddig egyet sem tartottak. Pedig a Csalás Elleni Európai Hivatal által feltárt szabálytalanságok miatt 12 milliárd forintos uniós büntetés fenyegeti Magyarországot. Az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatala sem várható a következő napokban a kancelláriaminiszter szavai alapján. - A felelősség egyértelműen a Medgyesi-Gyurcsány-Bajnai-kormányokat, és a Demszky Gábor-féle MSZP-SZDSZ fővárosi vezetést terheli - fogalmazott tavaly februárban Hollik István országgyűlési képviselő.
SIMICSKÁÉK CÉGE VOLT AZ ELIOS TULAJDONOSASimicskáék cége volt az elios tulajdonosa (magyaridok.hu) 
Az oligarcha köre is diktált az olaf által vizsgált időszakban. Simicska Lajos zászlóshajója, a Közgép Zrt. egy vállalkozáson keresztül többségi tulajdonnal rendelkezett az Elios Innovatív Zrt.-ben abban az időszakban, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgált - derül ki a cégbírósági iratokból. Az ügy érdekessége, hogy az ellenzéki sajtó, beleértve az oligarcha teljes médiaportfólióját, elhallgatja a tényeket, és kizárólag Orbán Viktor vejét emlegeti. Az amerikai The Wall Street Journal néhány órával azt követően, hogy Áder János köztársasági elnök április 8-ra kiírta az országgyűlési választásokat, arról jelentetett meg cikket, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios által 2009 és 2015 között elnyert uniós pályázatokkal összefüggésben.
Orbán segítségével került kapcsolatba Tiborcz és SimicskaOrbán segítségével került kapcsolatba Tiborcz és Simicska (hvg.hu) 
Egy Simicska-közeli forrás arról beszélt a lapnak, hogy nem Simicska akart évekkel ezelőtt beszállni Tiborcz mellé, és nem is utóbbi kereste meg az oligarchát, hanem a miniszterelnök közreműködése hozta tető alá a felek későbbi együttműködését. A cikkből más érdekességekre is fény derül. Mint korábban megírtuk, az unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat tárt fel az akkor még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. által elnyert közbeszerzésekkel kapcsolatban. Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség rendelt el nyomozást.
A csalás elleni hivatal azt javasolja, kérjék vissza a pénzt Orbán vejének volt cégétőlA csalás elleni hivatal azt javasolja, kérjék vissza a pénzt Orbán vejének volt cégétől (hvg.hu) 
Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. A Wall Street Journal úgy értesült, hogy az OLAF már meg is küldte a jelentését a magyar hatóságoknak, egy javaslattal együtt, amiben az áll, hogy tegyék meg a szükséges jogi lépéseket. A csalás elleni hivatal az egykori Tiborcz-cégnél összeférhetetlenséget is talált, az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja, kérje vissza a pénzt.
Hadházy Ákos: Orbán Viktor közelebb került a börtönhöz, a veje miatt 12 milliárd forintot bukik MagyarországHadházy Ákos: Orbán Viktor közelebb került a börtönhöz, a veje miatt 12 milliárd forintot bukik Magyarország (168ora.hu) 
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a teljes összeg visszakövetelésére tesz javaslatot az EU-nak, és ha ez így lesz, akkor 12 milliárd forintot kell visszafizetni a magyar adófizetők pénzéből azok miatt a súlyos szabálytalanságok miatt, amelyeket az OLAF tárt fel az Elios Innovatív Energetikai Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert EU-pályázatokon - írja szombati Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az Elios 2015 áprilisáig Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában állt. Több közvilágítási pályázaton összesen 4,6 milliárd forintnyi megbízást nyert, csakhogy a Direkt36 korábbi tényfeltáró cikke szerint a pályázatokat úgy írták meg, hogy gyakorlatilag csak az Elios indulhatott rajtuk a siker reményével, és hangfelvétel bizonyítja azt is, hogy a cég még azelőtt tárgyalt egy pályázatról, hogy azt egyáltalán kiírták volna.
Magyar Idők: Kampányindító hetet tart a Fidesz a februárbanMagyar Idők: Kampányindító hetet tart a Fidesz a februárban (atv.hu)
A kormánypártok képviselői Visegrádon két napon át tanácskoznak, majd Orbán Viktor évértékelőt tart. A képviselők több szekcióban tárgyalnak a fontosabb kérdésekről, a tanácskozás két fő témája az április 8-i országgyűlési képviselő-választás kampánya, illetve a migráció lesz. Az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök zárt ajtók mögött értékeli az elmúlt évet és a most lezáruló kormányzati ciklust. A visegrádi esemény után jön még a parlament februári, rendes ülése, valószínűleg tömény sorosozással: itt a bevándorlásról és a Stop Soros-törvénycsomagról tárgyalnak majd a képviselők.
OLAF-jelentés: Magyarországon csalták el a legtöbb EU-támogatástOLAF-jelentés: Magyarországon csalták el a legtöbb EU-támogatást(hvg.hu) 
Több mint 270 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), amely ezek alapján nagyjából 630 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot. Magyarország dobogós volt a tagállamok között, 13 üggyel. Azt a listát viszont magasan vezetjük, hogy mennyi támogatás visszatartását vagy visszafizetését javasolta a hivatal. Tavaly az OLAF összesen 272 ügyet zárt le, és ezekben 346 ajánlást adott ki az illetékes uniós és tagállami hatóságok számára, amelyek lehetővé teszik 631 millió euró visszafizetését az EU költségvetésébe - állt a szervezet éves jelentésében.

*** www.nemzetihirhalo.hu ***

Lázár János nagyot ferdített az OLAF-jelentésről 
2018.01.19. index.hu 

Ha a kormány akarná, most is nyilvánosságra tudná hozni az Orbán vejének korábbi cégéről készült OLAF-jelentést, nem kell az Európai Bizottságra várniuk. 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró költségvetése körüli visszaélésekről szóló jelentését nyilvánosságra hozta a kormány, ugyanez még nem történt meg a korábban Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. közbeszerzéseivel kapcsolatban. 

Mi a különbség? 

A 4-es metró visszaélései a szocialista kormány és városvezetés időszakában történtek, az Elios-é viszont 2011-15-ös közvilágítási pályázatokhoz kapcsolódik, amelyeken az Orbán Viktor veje által akkoriban birtokolt cége szerepelt sikerrel. Lázár János csütörtöki nyilatkozata szerint azonban nem emiatt nem került még nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése, egyszerűen a folyamat nem tart még ott, ahol a 4-es metró körüli vizsgálódás tartott, amikor a kormány az arról szóló jelentést nyilvánosságra hozta. 

Az elég nagy terelésnek tűnik. Lázár János csütörtökön egyenesen azt mondta a Kormányinfón, hogy a kormány nem is hozta nyilvánosságra a 4-es metróval kapcsolatos OLAF-jelentést, hanem csak az Európai Bizottság (EB) anyagát tették közzé, azt is évekkel az eljárás lezajlása után, márpedig Lázár szerint az Európai Bizottság még meg sem kezdte az OLAF-jelentés vizsgálatát. A kormány az Európai Bizottság jelentését tudja nyilvánosságra hozni, az OLAF-jelentést az OLAF tudja - mondta a miniszter.
Lázár János nagyot ferdített az OLAF-jelentésről

A valóság ezzel szemben az, hogy az M4-ról szóló jelentést a lapszéleken szereplő dátum szerint az OLAF 2016 november 18-án faxolta el. A hír 2017 elején a sajtóhoz is eljutott, a Figyelő meg is szerezte a jelentést, és 2017. február 2-i számában számolt be a tartalmáról. A kormány másnap maga is közzétette a jelentést, nem túl meglepő módon OLAF-jelentésként hivatkozva rá. 

A kormány tehát egy éve nem az Európai Bizottság anyagát, hanem magát az OLAF-jelentést hozta nyilvánosságra. Abból, amit Lázár állít, annyi igaz csak, hogy amikor a jelentést kitették a kormány.hu-ra, az ügy miatt a kormány már kapcsolatban állt az Európai Bizottsággal, míg ez az Elios esetében még nem történt meg. 

Jávor Benedek EP-képviselő szerint Lázár szavaiból körülbelül az "a" betűk és az "és"-ek igazak, a többi hazugság. 

Van benne Európai Bizottság, csak nem ott 

A Párbeszéd politikusa szerint a kormány a 4-es metró esetében is az OLAF-jelentést hozta nyilvánosságra, és most is csak ezt tudja, ugyanis az Európai Bizottság nem készít jelentést. Csepreghy Nándor államtitkár is az OLAF jelentését tartva a kezében tartott sajtótájékoztatót, és elmondása szerint a szervezettel való egyeztetés nyomán hozták azt nyilvánosságra. EB-jelentésről nem tett említést. "Brüsszelt" nevezte meg a mérleg elkészítőjének, de aztán az Európai Bizottság csalás elleni szervezetéről beszélt, ami nem más, mint az OLAF. 

A folyamat úgy néz ki, hogy az OLAF javaslatokat küld az EB-nek, ami ezek alapján elkezd tárgyalni a kormánnyal arról, hogy a szabálytalanul felhasznált uniós forrásból mennyit kell visszafizetni az EU-nak. Tiborcz korábbi cége esetében az OLAF azt javasolta az EB-nek, hogy az összeg 100 százalékát kérje vissza, ami elég ritka, általában csak egy részét szokták - mondta Jávor az Indexnek. 

Hogy az EB felvette-e már a kapcsolatot a kormánnyal, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy az OLAF ugyanakkor küldte el a jelentését az EB-nek, a magyar ügyészségnek és a kormánynak is. Az OLAF ezzel elvégezte a dolgát, megtette az ajánlásait az EB felé, a nyomozás tehát lezárult. A kormány pedig nyilvánosságra tudná hozni a hivatal jelentését, hiszen a 4-es metró esetében is nem sokkal azután tették meg, hogy az OLAF lezárta a vizsgálódását. 

Lázár arról is beszélt, hogy nem tudja, mikor kapja meg a kormány a szóban forgó anyagot az Európai Bizottságtól, ami a Wall Street Journalhoz előbb jutott el, mint hogy a kormány hivatalosan megkapta volna. 

A nyugati demokráciák másképp működnek - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a miniszterelnökséget vezető miniszter.
Lázár János nagyot ferdített az OLAF-jelentésről
Kovács Zoltán és Lázár János - Fotó: Szigetváry Zsolt

"A kormány álláspontja, hogy az OLAF javaslatait, alaposan vizsgálja meg az ügyészség" - mondta Lázár, megjegyezve, hogy a kormány korábban is minden esetben ezen az állásponton volt és jelenleg a kormány nem is tudja, milyen lépéseket javasolt az OLAF az ügyészségnek. 

"Az Európai Bizottság is fog majd egy anyagot küldeni a kormánynak a korrekció mértékéről...Ugyanúgy fogunk eljárni, mint minden esetben, meg fogjuk vizsgálni, tárgyalni fogunk az Európai Bizottsággal, és az eljárás minden szakaszát végig fogjuk járni." Lázár szerint ezután állhat csak a kormány a nyilvánosság elé a jelentés teljes tartalmával, "ugyanúgy, mint a 4-es metró esetében." 

A miniszter szerint "az Európai Bizottság OLAF-jelentésre adott reakcióját a magyar kormány még meg sem kapta", ez "Lehet hogy egy ajövő héten, lehet, hogy két hónapmúlva, és sem tudom, hogy mi lesz benne" - mondta Lázár, aki általában "reakciónak", "anyagnak" nevezte azt, amit az Európai Bizottságtól vár a kormány, egyszer azonban azzal kapcsolatban is használta a "jelentés" szót. 

Két hónap kellett a 4-es metrónál 

Mindezek alapján tehát látható: a korábbi esetben 
a kormány az OLAF-jelentést hozta nyilvánosságra; 
az Európai Bizottság nem készített külön jelentést; 
a korábbiak alapján nem igaz az sem, hogy a jelentést az OLAF-hozhatná nyilvánnoságra, ezt a kormány teheti meg. 

A 4-es metró kapcsán 167 milliárd összértékű, 60 szerződést vizsgáló jelentés 2017. február 3-án már nyilvános volt - az OLAF 59 milliárd forint visszafizettetését látta indokoltnak. A kormány Csepreghy akkori elmondása szerint 2016 végén kapta meg a jelentést az OLAF-tól, így tehát legalább hat hét telt el a jelentés kézhet vétele és a nyilvánosságra hozatal között. Ennek alapján valóban van még néhány hete a kormánynak, hogy az Eliost is érintő jelentést nyilvánosságra hozza. 

A hozzáállásban azonban már így is van látható különbség: tavaly januárban Lázár már a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt azt mondta, hogy "a jelentés nemzetközi baloldali bűncselekményről számol be." Minősítésre ezúttal nem vállalkozott. 

Lázár szerint azonban semmi különbség nincs:

Ez azonban nincs teljesen így. A nyilvánosságra hozatalra nem akkor szánte el magát a kormány, amikor már befejeződtek az Európai Bizottsággal való tárgyalásai az OLAF-jelentésében foglaltakról, hanem a végleges megállapodás előtt. 

Valóban négy, sőt, öt évig tartott a 4-es metró ügyében a vizsgálat, Lázár válaszában mintha azt sejtette volna, hogy ha ugyanolyan forgatókönyv szerint kéne nyilvánosságra hozni az Eliost érintő vizsgálatot, akkor attól még évekre volnánk. Azonban ez a vizsgálat is évekig tartott, az OLAF-jelentéssel lezárult, a nyilvánosságra hozatalnak tehát nincs akadálya. Különbség csak abban van, hogy Lázár állítása szerint még nem lépett kapcsolatba a kormánnyal az Európai Bizottság, márpedig az a 4-es metrót érintő jelentés nyilvánosságra hozatalakor ez megtörtént. Kérdés, hogy április 8-ig sikerül-e kapcsolatba lépni, bár ez sem jelenti, hogy a kormány a választások előtt vagy utána bármikor valóban nyilvánosságra fogja hozni az OLAF-jelentést azokról a pályázatokról, amelyeken Orbán vejének cégét hozták ki győztesnek. 

Kapcsolódó:
Lázár János nagyot ferdített az OLAF-jelentésrőlTöbb mint 13 milliárdot kérhet vissza az EU Tiborczék miatt(index.hu) 
43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF Tiborcz István volt cégének korrupciógyanús közbeszerzései miatt, értesült a 24.hu. Eddig 40 millió euróról, nagyjából 12 milliárd forintról lehetett tudni. Nagyon röviden annyi a lényeg, hogy Orbán Viktor vejének akkori cégére rengeteg nagy értékű közbeszerzést alakítottak ki különböző állami szereplők, amit Tiborczék cége, az Elios értelemszerűen meg is nyert. Csak ezek a közbeszerzések őrült látványosan mentek, nem kell hozzá versenyjogásznak lenni, hogy komoly csalásgyanút érezzen az ember.
Mi lesz Orbán vejével most, hogy lesz nyomozás?Mi lesz Orbán vejével most, hogy lesz nyomozás? (index.hu) 
Az OLAF elküldte jelentését Tiborcz volt cégének igen gyanús ügyeiről. Nálunk szinte biztosan indul majd egy eljárás, mi pedig csak Polt Péterék tisztességében bízhatunk ezután is. Az államigazgatásunk valamiért nem tartotta említésre méltónak, de a Wall Street Journal cikkéből kiderült, hogy őrületesen nagy csalás gyanújára figyelmeztette az Elios közbeszerzései miatt Magyarországot az uniós pénzek elcsalása elleni független hivatal, az OLAF. Az OLAF nagyjából 12 milliárd forintot (40 millió eurónyi uniós pénzt) kérne vissza a 2011-2015 közti megbundázottnak tűnő vonatkozó magyar közbeszerzések miatt. Ez egyrészt tényleg sok pénz, másrészt az ügynek komoly politikai szálai is vannak. Tekintve, hogy Orbán veje és bizalmasa, Hamar Endre tulajdonosként is (Tiborcz több mint négy évig vezetőként is) feltűntek a cégben, annak legaktívabb időszakában.
Orbán vejének OLAF-botránya nem érdekli a kormánytOrbán vejének OLAF-botránya nem érdekli a kormányt (index.hu) 
A 4-es metró szerződéseiről és az Elios Zrt. közbeszerzéseiről készült OLAF-jelentések kezelése közötti különbség jól illusztrálja, hogy a kormányt nem a korrupció érdekli, hanem hogy politikailag haszna vagy kára származik-e a konkrét ügyből. Az elmúlt egy évben két olyan eset is volt, amikor az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szabálytalanságokat tárt fel az uniós források magyarországi felhasználásával kapcsolatban. Az Orbán-kormány viszont nagyon különböző módon kezelte ezeket, hiszen az egyikből politikai tőkét tudott kovácsolni magának, míg a másik könnyen a körmére is éghet.
Nem büntetik Orbán vejének kartellgyanús excégétNem büntetik Orbán vejének kartellgyanús excégét (index.hu) 
Nem minősül kartellezésnek, ha a piaci rendszer különböző szintjein elhelyezkedő, a folyamat más-más szakaszaiban működő vállalkozások kötnek megállapodást. Részben ezzel indokolta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy megszüntette a nyomozást a nemrég még Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. ügyében. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendőrség szerint csak a versenytársak közti megállapodás számít kartellezésnek. Nem számít annak ugyanakkor, ha a pályázat kiírásában közreműködő cég működik együtt az ajánlattevővel.
Tiborcz újra állami pénzek közelébe kerültTiborcz újra állami pénzek közelébe került (index.hu) 
Bár másfél éve Tiborcz István, Orbán Viktor veje eladta a közbeszerzéseket nyerő cégeit, hogy neve ne kerüljön összefüggésbe állami tenderekkel, augusztusban részesedést szerzett egy közbeszerzéseken rendre jól szereplő cégcsoport egyik cégében, a WHB Ingatlan Kft.-ben, írja a Direkt36. A WHB Ingatlan önmagában nem indult még közbeszerzéseken és nincs direkt kapcsolata közpénzből fizetett beruházásokhoz. A cég társasházak építésével és ingatlanok eladásával foglalkozik. Tiborcz már korábban is üzletelt a WHB-vel: amikor tavaly áprilisban eladta azokat a céges érdekeltségeit, amik közbeszerzéseken is indultak, a vidéki városok közvilágításának felújítására kiírt tenderek egymás után nyerő Elios Zrt. felét birtokló cégét a WHB fő tulajdonosa, Paár Attila egyik érdekeltsége, a WHB Befektetési Kft. vette meg.
Tiborcz cége már a tender kiírása előtt bejelentkezett a tuti ajánlattal SzekszárdonTiborcz cége már a tender kiírása előtt bejelentkezett a tuti ajánlattal Szekszárdon (index.hu) 
Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt feltűnt a szekszárdi közvilágítás korszerűsítésére kiírt projektben, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna - írja Direkt36. Az akkoriban Tiborcz által tulajdonolt Elios Innovatív 2014 májusában nyerte el a 700 milliós megbízást, amiről két hónappal korábban írták ki a közbeszerzést. Ehhez képest a Direkt36 birtokába került hangfelvétel alapján már 2012 nyarán egyeztetett a cég egyik képviselője a szekszárdi városvezetéssel a beruházásról. Az Elios 2014-től kezdve több nagy értékű, közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot nyert meg úgy, hogy sok városban eleve a cégnek kedveztek a feltételek.
Szeszfőzdés bizniszbe kezd Orbán vejeSzeszfőzdés bizniszbe kezd Orbán veje (index.hu) 
Desztillált szeszes italt gyártó cégben lett igazgatósági tag Tiborcz István, Orbán Viktor veje - derül ki a HVG heti számából. A 7,59 millió forint alaptőkéjű G2G Zrt.-t 2011-ben Házipatika Bérfőzde néven jegyezték be, de egy évvel később nevet változz, és Biatorbágyról a budapesti Béla király útjára költözött. A céginfó szerint a cégnek 2013-ban nem volt árbevétele. A G2G Zrt.-ben egy éve Tiborcz másik cége, a Green Investments & Solutions Kft. is tulajdonos: ez az a cég, amin keresztül Tiborcz megvette a keszthelyi kikötőt.
Újabb félmilliárdos megrendelés Tiborcz István cégénekÚjabb félmilliárdos megrendelés Tiborcz István cégének (index.hu) 
Új, LED-es lámpatestekre cserélik a régieket Vác közvilágítás korszerűsítésére, miután a város 496 400 000 forintnyi támogatást nyert uniós pályázaton, írja az MTI. A város fideszes alpolgármestere, Pető Tibor elmondta: ez az összeg a projekt összköltségének 85 százalékát fedezi, a többi pénzt az önkormányzat saját forrásból biztosítja. A munkálatokat a nyilvános pályázaton nyertes Elios Innovatív Energetikai Zrt. végzi majd, IGEN, EZ AZ A CÉG, AMELYIK ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK VEJÉNEK, TIBORCZ ISTVÁNNAK A TULAJDONÁBAN VAN, és amelyik cég korábban több olyan közbeszerzést nyert, amelyek ügyében március elején rendőrségi nyomozás indult.
A Miniszterelnökség visszadobta az Orbán vejére kiírt közbeszerzéstA Miniszterelnökség visszadobta az Orbán vejére kiírt közbeszerzést (index.hu) 
Miután korábban hétszer is rábólintottak ugyanilyenekre, a Miniszterelnökség ezúttal nem hagyta jóvá az Orbán Viktor vejének kedvező közbeszerzési eljárást. Most, hogy már a rendőrség is nyomoz, a Miniszterelnökség minőségellenőrzése is bekeményített, és nem engedte át az uniós elvekkel szembemenő, versenyellenes jászberényi kiírást. De akkor idáig miért csinálták ennek az ellenkezőjét? Jászberényben értelmetlenül szűkre szabott feltételekkel írták volna ki a város 310 milliós közbeszerzési pályázatát, ami gyakorlatilag megszüntette volna a versenyt, és feltehetően csak Tiborcz István energetikai cége tudott volna indulni. Az ilyen értékű pályázati kiírásokat azonban előzetesen a Miniszterelnökségnek is véleményeznie kell, amely most először megtorpedózta a versenyellenes kiírást.
Nyomoznak az Elios milliárdos győzelmei miattNyomoznak az Elios milliárdos győzelmei miatt (index.hu) 
Elindult a rendőrségi nyomozás az Elios Innovatív Zrt. által elnyert négy közbeszerzés ügyében. A cég Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonában van. Az LMP tavaly decemberben tett feljelentést, mert úgy vélték, győzelmeit lejtős pályán szerezte a cég: négy tender kiírásában közreműködött Tiborcz István üzlettársa, akinek ráadásul közben az Elios Zrt.-ben is érdekeltsége volt. Rendőrségi nyomozás indult az Elios Innovatív Zrt. visszaélésgyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban - erősítette meg az Indexnek az ORFK. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával.
Elios-ügy: a főügyészség nyomozást rendelt elElios-ügy: a főügyészség nyomozást rendelt el (index.hu) 
A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében - közölte a főügyészség szóvivője az MTI-vel. Az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Elios-ügyben egyébként már egyszer nyomozott a Nemzeti Nyomozó Iroda, de 2016-ban arra jutottak, hogy nem történt semmi. A kormány egyelőre nem hozza nyilvánosságra az OLAF-jelentést, bár ha akarná, bármikor megtehetné.

/Forrás: Nemzeti Hírháló 2018.01.27-i hírlevele/*B.Kiss-Tóth László