Szinte teljesen kicserélődött a Brit-szigetek népessége

A Brit-szigeteken az időszámításunk előtti harmadik évezredben szinte teljesen kicserélődött a népesség, az érkezők alkotják a mai populáció genetikai alapját – mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Kulcsár Gabriella régész.
Harangedény-jelenségnek nevezzük, hogy az időszámításunk előtti harmadik évezred közepén a brit szigetektől Észak Afrikáig, Portugáliától egészen Budapestig elterjedt egy egységes harangedényeket készítő kerámiaművesség, csontgombok, csontból készült függők viselése, valamint íjászathoz kapcsolódó fegyverek – tájékoztatott a szakértő. Ezen a hatalmas területen szinte hasonló tárgyak jelennek meg, kissé eltérő változatokban – tette hozzá.

A tudósok archeogenetikai módszerekkel igyekezték megfejteni a jelenség okát. Kulcsár Gabriella szerint az időszakra jellemző migráció lenyomatát képezi. Bár nagy mértékű vándorlás nem volt az Ibériai-félsziget felől Közép-Európa felé, de kisebb népességmozgásokkal számolnunk kell – hangsúlyozta a régész.

Északnyugat-Európa – különösen a Brit-szigetek – történetének kutatásai azt bizonyítják, hogy az említett időszakot jelentős népességmozgás és -csere jellemezte. A szigetország területén néhány száz év alatt történt lassú migrációnak köszönhetően a népesség 90 százaléka kicserélődött, mely jelentős változást hozott a térség genetikai állományában. „Ez jelenti a brit genetikai állomány alapját” – mondta a Kulcsár Gabriella.

Infostart

kisalfold.hu - A címoldalon

Vezető hírek

Index - 24óra

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Korábbi bejegyzések

Rendkívüli hír(*!):Nyomozás indulhat Ausztriában Orbán Viktor ellen!(*?)

Néhány napja bombaként robbant a hír. Kormányválságot okozott Ausztriában egy kiszivárgott videofelvétel. Orbán osztrák szövetsége...