HATALMAS A MUNKAERŐPIACI NYOMÁS, MUSZÁJ BÉRT EMELNI

Orbán Viktor most éppen egy vásárlók nélküli kisboltban vásárol.
Fene-nagy megtiszteltetés érte az eladót, hogy kiszolgálhatja a miniszterelnök urat!


A KSH legfrissebb tájékoztatója szerint 2018. január–márciusban a bruttó átlagkereset 316 300 forint, a nettó átlagkereset 210 300 forint volt, mindkettő egyaránt 12,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - írja a Központi Statisztikai Hivatal.
A tájékoztatóból kiderült:
- A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 331 500 forint volt.
- Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 220 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 229 000 forintra becsülhető.
- A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 11,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
- A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (576 600 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén pedig legalacsonyabb, 205 000 forint.
- A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 296 800 forint volt.
Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 210 300 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 218 900 forintra becsülhető.
A költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 79 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8600, illetve 7500 forint.
A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 12,4, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához hasonlítva.
A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,0%-os növekedése mellett a reálkereset 10,2%-kal emelkedett.
A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 331 800 forint volt, 12,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,7% volt.
*
...és kommentelők, akik nem hisznek a KSH-statisztikáknak:
Persze, meg lehet mindent magyarázni statisztikákkal, de én csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam.
Leírok egy iskolapéldát.
Van egy kis vállalkozás, nevezzük Kókány Bt-nek. Van 9 alkalmazott melósjózsi, meg a tulajdonos nagyfőnök.
A melósjózsik hazavisznek havi nettó százezret, nagyfőnök meg 1,1 millát. Így a statisztika szerint a Kókány Bt-ben a havi nettó átlagkereset 200 ezer.
Nomost a Kókány Bt pályázatot nyer, dől a lé. Tehát a nagyfőnök megajánl magának 2,1 millát, és megy Mallorcára, melósjózsik meg ugyanúgy 100 ezret visznek haza és mennek a teszkóba csikefarhátért.
Viszont a statisztika szerint a Kókány Bt-ben a havi nettó átlagfizu 300 ezer, ami 50% növekedést jelent a korábbihoz képest...
 
Ebben az a vicces, hogy rengeteg a minimálbéren tengődő, és még több a közmunkás, minimálbér alatt. A 4 órába bejelentettekről nem is beszélve. Akkor mennyit kereshet a gazdag réteg, ha igy felhúzzák az átlagot?
 
Idén voltam bejáráson "Magyarország gazdasági húzóüzemében", a Suzuki gyárban Esztergomban.
Zsúfolt, lármás, lélektelen üzem; a melósoknak napi 4 pihenő, a leghosszabb 20 perces ebédidő, ami nem számít bele a 8 órába.
Egy munkafolyamatot 72 másodperc alatt kell elvégezni a folyamatosan menő szalagon; a melósok nettó fizuja 120-140 ezer.
A legrégebbi szalagmunkás 3 éve van ott...
 
A legtöbb ember a kereskedelem-vendéglátás területén nettó 120-140.000 Ft-ot keres.
Budapesten, a környékén is.
Irodai munkáimmal nettó 120-130-at, könyvtárival a nettó 100-at se kerestem meg.

/Forrás: https://alfahir.hu/2018/05/23/statisztika_munkaeropiac_gazdasag_munkaerohiany /*B.Kiss-Tóth László

kisalfold.hu - A címoldalon

Vezető hírek

Index - 24óra

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Korábbi bejegyzések

Rendkívüli hír(*!):Nyomozás indulhat Ausztriában Orbán Viktor ellen!(*?)

Néhány napja bombaként robbant a hír. Kormányválságot okozott Ausztriában egy kiszivárgott videofelvétel. Orbán osztrák szövetsége...