Már fél éve forr a bírói légkör Szájer József (fideszes EU-s parlamenti képviselő) felesége: (a kétharmados fideszes parlament által kinevezett Országos Bírói Hivatal elnöke) Handó Tünde körül...

Handó Tünde egészen biztosan nem alszik ma jól. Ha meglátod, miért, te is megérted!


Handó és Polt - A függetlenség mintapéldányai (kép: Népszava) 

Mióta Handó Tündét nevezték ki a bíróságok élére, azóta teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz célja a bíróságoknak is a bekebelezése, úgy, ahogy ezt tették az ügyészséggel is.
A bírói kar hagyományosan másképp épül fel, a bírói szabadság sérthetetlen, míg az ügyészi rendszerben utasítások vannak, szigorú alá-fölé rendeltségi viszonyban.

Azonban Handó kinevezése a jelzése annak, hogy próbálják a bírói függetlenséget csak látszatra megőrizni, és a színfalak mögött befolyásolni a döntéseket. Azonban a bírói kar azon része, akik komolyan veszik esküjüket, ellenáll. Nemrégen egy eddig még nem látott eset fordult elő, a joggal való visszaélésre hivatkozva beperelte Handó Tündét a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, Vasvári Csaba. Emellett nem csak az OBH elnöke ellen indított keresetet, hanem a Fővárosi Ítélőtábla elnöke ellen is, amiért – Vasvári szerint – asszisztál Handó önkényeskedéséhez.
Vasvári valószínűleg nincs egyedül véleményével a bírói karon belül, jelzi ezt, hogy kollégái tapssal fogadták küldött állító gyűlésükön, mikor a programismertetőjére sor került. Rajta kívül senki más nem kapott ilyen hangos tetszés nyilvánítást – írja a Magyar Nemzet.
Sok van Handó rovásán, és a helyzet csak romlik. Tőle függ ki lehet bíró, milyen karriert futhat be a pályán. Handó már törvényi erejű rendelkezéseket hozhat és tőle függ, ki és mit nyilatkozhat a sajtónak. Ügyeket helyezhet át egyik bíróságról a másikra, és már bugyi viselési szabályzatot is alkotott, bírósági dolgozók részére.  A kinevezések során, a neki nem tetsző jelöltek esetén indok nélkül semmissé nyilvánítja a pályázatot, így akadályozva meg, hogy olyanok kerüljenek pozícióba, akik esetleg megakadályozhatják a döntéseit.
A tét nem kicsi, a napokban folyik annak a 15 embernek a megválasztása, akik az Országos Bírói Tanács tagjai lesznek, és meg tudják akadályozni Handó további ámokfutását.
/Forrás: http://pestibulvar.hu/2017/10/31/vegre-birosag-elott-felel/ *B.Kiss-Tóth László 2018.05.18.
*
Takezo:

Elegük lett a bíráknak, 

kirúgják Orbán bizalmasát?


Úgy tűnik, olyannyira nő a feszültség a bírósági szervezetek, és az őket irányítani hivatott Handó Tünde között, hogy az Országos Bírói Tanács nyílt ultimátumot fogalmazott meg a kormány parlament által kinevezett Handónak.
Az igazságszolgáltatás rendszerét ma a Handó Tünde által vezetett Országos Bírói Hivatal (OBH) vezeti, az ő felügyeletét pedig az Országos Bírói Tanács (OBT) látja el. Handót a parlamenti fideszes többség nevezte ki, míg az OBT tagjait a bírák maguk közül választják. A konfliktus régóta fennáll, Handó nem hajlandó kinevezni a vezetői pályázatok számára nem szimpatikus nyerteseit, inkább új pályázatot ír ki, de nem aratott nagy tetszést az etikai kódexével sem, vezetési stílusát pedig elutasítják a szervezetben. Az Országos Bírói Tanács legutóbbi ülésén a következő határozatot hozta meg:
“Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését.”
A passzus amire hivatkozik a döntés, nem más mint az, hogy ha Handó neki felróható okból 90 napon túlmenően elmulasztja a törvényi feladatait, vagy cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.
A döntés jelzi, betelt a pohár, és ha másnak nem, de az Országos Bírói Hivatal elnökének legalább be kellene tartania a törvényeket, hogy egyáltalán bármilyen erkölcsi vagy jogi alapja legyen a szervezetet vezetni. Egyébként már bírósági döntés is van róla, hogy Handó az OBH elnökeként egyértelműen visszaélt jogkörével.