Mégsem sikerült az ellenzéki frakció szétverése(?!)...

Hiába áskálódott a volt-Fideszes, megmenekült az ellenzéki frakció

*A két pride-os MÁS-nemű  (Bősz Anett és Fodor Gábor // kép: Liberálisok Facebook) 

A Liberális párt napjai meg vannak számolva. Fodor Gábor alibivállalkozásaként megismert formáció már az országgyűlési választásokon is csak díszként csüngött az ellenzéki összefogáson – nyilván nem kockáztatták meg az önálló indulást, hiszen 1%-on sem mérték a pártot.
A párt nagy reménye Bősz Anett volt, aki az egyeztetések alapján az MSZP-Párbeszéd listáján indulhatott 2018 áprilisában. Befutó hely volt az övé, cserébe csak be kellett ülnie a Párbeszéd tagjai mellé ötödiknek, hogy felállhasson az önálló frakció. A két frakció szövetségben képzelte el a folytatást is, mely szövetség biztosítéka lehetne annak, hogy a Fidesz uralta parlamentben érvényesülhetnek a baloldali és zöld értékek, a progresszív gondolatok, és a magyarok érdekei.
Bősz úgy nyilatkozott, hogy számára nem tűnik eléggé liberálisnak a frakciószövetség. „Sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére.”
Karácsony Gergely pártja ezek után megismerhette mennyit is ér a Liberálisok szava. (Így nagy betűvel, mert mégiscsak egy pártról beszélünk.)
Bősz Anett tegnap – adott szava ellenére – kiszállt a buliból. Vélhetően nem saját döntése alapján, de kilépett az alakuló Párbeszéd formációból, így megtorpedózta az ellenzéki szövetséget.
Kilépésével Szabó Tímea, Burány Sándor, Tordai Bence és Karácsony Gergely is független képviselővé válik majd, így ők kevesebb interpellálási lehetőséghez juthatnak, kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük, kieshetnek a bizottsági munkákból, a médiamegjelenésből, sőt házbizottsági szavazati joguk is elvész. Egy szóval: a Liberálisok pártja négy értékes ellenzéki mandátumot pazarolna el.
Szerencsére nem a Liberálisok fújják a passzátszelet. Sőt. Az egykor szebb napokat látott SZDSZ-utódpárt éppen a napokban hívja a képzeletbeli teherliftet, ami leszállítja őket a politikai mélygarázs legalsó szintjére. Pestiesen szólva; lefőtt a kávé.

Jön a frakciómegmentő

Mellár Tamás, független parlamenti képviselő viszont felismerte, hogy léteznek a világban személyes ambíciókon túlmutató dolgok, ezért elvállalta, hogy beül ötödiknek a Párbeszédesek közé, így segítve az ellenzék munkáját.
“A mai napon (2018. május 20-án) úgy döntöttem, hogy belépek a Párbeszéd párt parlamenti frakciójába.Teszem ezt azért, mert nem nézhetem tétlenül, hogy az ellenzék egyetlen összefogási kísérlete is meghiúsuljon.
Egyesek felelőtlen döntése miatt olyan helyzet alakult ki, amelyben nem maradhatok passzív, hanem tevőlegesen segítenem kell az ellenzéki pártok együttműködését. Közismert, hogy Karácsony Gergely (a Párbeszéd párt elnöke) politikai nézeteivel alapvetően egyetértek, éppen ezért vállaltam az ő miniszterelnök-jelöltségét segítő tanácsadó testületben és az általa összeállított árnyékkormányban tevőleges szerepet a választási kampányban. Ezekről a szerepvállalásaimról a választói körömbe tartozó szavazópolgárokat is tájékoztattam.
A Párbeszéd frakcióba való belépésemmel nem veszítem el függetlenségemet, mert
-egy olyan szerződést kötöttem a frakció vezetésével, amelynek értelmében nem vonatkozik rám a frakciófegyelem, tehát továbbra is a saját meggyőződésem és lelkiismeretem szerint szavazhatok,
-a hozzászólásaimban és a bizottsági munkában ugyancsak szabad kezet kapok, a saját megítélésem szerint járhatok el,
-nem leszek semmilyen pártnak sem a tagja.
Jól tudom, hogy döntésemmel a saját helyzetemet nehezítem, mert új támadási felületet nyitok. Mindezt mérlegelve, mégis a belépés mellett döntöttem, mert most sokkal fontosabb az ellenzék perspektivikus együttműködésének az előmozdítása, mint a saját rövid távú érdekem. Remélem, hogy szavazóim elfogadják érveimet és megértik döntésem mozgatórugóit. Őket fogom továbbra is képviselni és szolgálni a parlamentben, ebben a Párbeszéd frakció nem fog gátolni, sőt inkább tágítja a szereplési lehetőségek körét. Persze biztosan lesznek olyanok is, akiket nem győztek meg soraim és vegyes érzelmekkel fogadják elhatározásomat. Ígérem nekik, hogy a parlamenti időszak során munkámmal arra fogok törekedni, hogy az ő megértésüket is megszerezzem és bizalmukat visszanyerjem.
Pécs, 2018. május 20.”
Forrás: Mellár Tamás – Facebook
/Forrás: http://pestibulvar.hu/2018/05/20/hiaba-askalodott-a-volt-fideszes-megmenekult-az-ellenzeki-frakcio/ *B.Kiss-Tóth László

kisalfold.hu - A címoldalon

Vezető hírek

Index - 24óra

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Korábbi bejegyzések

Rendkívüli hír(*!):Nyomozás indulhat Ausztriában Orbán Viktor ellen!(*?)

Néhány napja bombaként robbant a hír. Kormányválságot okozott Ausztriában egy kiszivárgott videofelvétel. Orbán osztrák szövetsége...