Úgy adta el a villáját Habony volt ügyvédje, hogy tudta, beperelték csalás miatt

Dr. Busch Béla, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem ÁJK Büntetőjogi Tanszék egyetemi docense                                                                                                              átveszi a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, polgári tagozata kitüntetést
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől 2010. október 23-án. MTI / Kovács Attila                                                                                                  

Furcsa körülmények között szabadult meg értékes ingatlanától Busch Béla egykori sztárügyvéd, aki az ellene megfogalmazott gyanú szerint összesen 700 millió forinttal tartozik ismerőseinek. Mivel már nincs a nevén vagyontárgy, nehéz lesz rajta behajtani a tartozást. 

Korábban e témában:

Amint arról áprilisban a Magyar Nemzet cikke alapján a 24.hu is beszámolt, félmilliárdos helyett már 700 millió forintos csalással gyanúsítják Busch BélátHabony Árpád egykori jogi képviselőjét, korábbi bírót.  A gyanú szerint az ELTE jogi karának volt büntetőjogi tanszékvezetője úgy kért több milliós kölcsönöket korábbi tanítványaitól és kollégáitól, hogy tisztában volt azzal, nem tudja majd visszafizetni a pénzt, egy ügyfelének pedig nem adta vissza a nála elhelyezett letétjét.

A lap akkor azt is megírta, hogy nem tudni, hova tűnt el ekkora vagyon, a tartozásokat pedig nem lehet végrehajtani, ugyanis Busch megszabadult értékes villájától, irodájától, építési telkétől és luxusautójától. A cikk megjelenése után megkereste a 24.hu-t Busch egyik hitelezője egy hangfelvétellel, amelyből kiderül, hogy Buschék akkor is árultak egy nagyértékű ingatlant, amikor már tudtak arról, polgári peres eljárás indult egy 40 millió forintos tartozás miatt.

A ház adásvételében részt vett Busch Béla fia is, Busch Balázs, aki ügyészként dolgozik a Pest Megyei Főügyészségen, és akit a Magyar Nemzet már említett cikke szerint tanúként hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség, ám ő el tudott számolni vagyonával.

Szintén május 29-én az ingatlan tulajdoni lapján egy olyan széljegyet tüntettek fel, amely szerint új vevő akadt a házra és kezdeményezték az átírást a földhivatalnál. Ez azért fontos, mert három nappal később, az említett telefonhívás során Busch Balázs azt mondta az érdeklődőnek, hogy a ház még mindig eladó, nyugodtan meg lehet nézni.

Az ügyészként dolgozó Busch Balázs kérdésünkre csak annyit válaszolt: az édesapja ügyéhez semmi köze, a tartozásokról, valamint apja anyagi hátteréről érdemben nem kíván és nem is tud nyilatkozni.
A felperessel szembeni tartozás ügyében az első tárgyalási napot szeptember 19-ére tűzték ki, az egy nappal korábbi tulajdoni lap szerint ekkor a Bocskai István útján található villának már csak negyede volt a család birtokában, a nagyobbik része ahhoz a magánszemélyhez került, akinek a neve májusban feltűnt a széljegyen. Később ő lett az egyetlen tulajdonosa a háznak, ám néhány hónap múlva, 2017. decemberében továbbpasszolta az ingatlant. 2018. február elején visszavásárolta, majd február 22-én újra eladta, ezúttal egy székesfehérvári férfinak.
40 millióra várva
Azért, hogy pénzéhez jusson, a miskolci vállalkozó még 2017 júniusában beadványban kérvényezte a bíróságtól az adyligeti házzal kapcsolatban a biztosítási intézkedés elrendelését. Így akarták elérni azt, hogy Busch ne tudja eladni a házat és be lehessen rajta hajtani a tartozást.
A bíróság azonban októberben elutasította a beadványt, mondván attól, hogy a beadványban felsorolták az eladási szándékra utaló széljegyeket, még nem derült ki, hogy azok hogyan vezetnek a vagyon csökkenéséhez és így nem bizonyított, hogy a felperes emiatt nem fog majd a pénzéhez jutni. 

A 40 milliós per ettől függetlenül haladt tovább. A szeptemberi, első tárgyalási napon a bíróság arra kötelezte Busch Bélát, hogy rendezze a tartozást annak kamataival együtt, illetve fizesse ki a 2,75 millió forintos perköltséget. Ez a döntés 2017. október 27-én jogerőre emelkedett, de erről a károsult csak fél év múlva, 2018 tavaszán értesült. A tartozást azóta sem rendezték.
Az üggyel kapcsolatban több kérdést is küldtünk Busch Béla jogi képviselőjének. Rákérdeztünk arra, hogy az ingatlan meghirdetésekor volt-e tudomásuk arról, hogy tartozás miatt polgári peres eljárás indult Busch Béla ellen, illetve arra is, hogy ha volt már vevő az ingatlanra május végén, miért nem közölték ezt a további érdeklődőkkel. Azt az információt is szerettük volna megerősíttetni, amely szerint a Bocskai utcai ingatlant a család ingyenesen átadta Busch Bélának, hogy azt tartozásai kiegyenlítésére használja, kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.
Busch Béla ellen folyik egy másik eljárás is, amely miatt előzetes letartóztatásba került: Oszter Sándorszínésszel együtt vádolják azzal, hogy egy adócsalással vádolt vállalkozótól tízmilliókat csaltak ki azzal a hamis ígérettel, hogy segítenek neki megúszni a szabadságvesztést és az előzetes letartóztatást.
Zavaros adás-vétel
Az említett hangfelvételen, amelyet a károsult miskolci vállalkozó az ügyészségre is eljuttatott, egy tízperces telefonbeszélgetés hallható Busch Balázs és egy állítólagos érdeklődő között, aki rábukkant egy, a Busch család budapesti II. kerületi villájáról szóló ingatlanhirdetésre. A 755 négyzetméteres telken elhelyezkedő 250 négyzetméteres, 5 hálószobás, 3 fürdőszobás családi házat 78 millió forintért kínálták. A telefonhívás 2017. június 2-án zajlott le, egy hónappal a kereset benyújtása után, amikor már volt vevő a házra.
Forrás: Google Maps
A per előzményeként a felperes vállalkozó 2016. december 2-án aláíratott Busch-sal egy tartozáselismerést 40 millió forintról, és az ügyvéd ígéretet tett arra, hogy december 31-ig visszafizeti azt. Ez azonban nem történt meg, így 2017. február 2-án a felperes jogi képviselője felszólította Buscht, hogy 8 napon belül rendezze a tartozását, ellenkező esetben bírósághoz fordulnak. Mivel Busch továbbra sem törlesztette az adósságát, 2017. május 9-én keresetet nyújtottak be ellene.
Az Adyligetben található ingatlanban egészen tavalyig egyenlő résszel rendelkezett Busch Béla és felesége, valamint két gyerekük. Utóbbiak 2017. május 5-én adták el a részüket, Busch Béla május 29-én, a felesége pedig 2017 augusztusában.

Reklám

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu