Mi, magyarok is ráfizetünk az amerikai-európai vámháborúra, itt vannak a részletek

Nem csak az amerikai mogyoróvaj drágulhat, a vámháború kiszélesedése a kecskeméti Mercedes gyárat is elérheti.

Magyarországnak exportorientált országként van miért aggódnia, különösen azért, mert a vámháború német-amerikai frontja a legfontosabb uniós és unión kívüli kereskedelmi partnerét érintené, a kormány ezért párbeszédet sürget a rendezés érdekében - így foglalta össze a Népszava Szijjártó Péter nyilatkozatának lényegét. A külgazdasági és külügyminiszter azt követően  szólalt meg, hogy  az Egyesült Államok 25 százalékos védővámot vetett ki az az acél- és 10 százalékosat az alumíniumtermékekre. Szijjártó Péter megjegyezte, hogy az amerikai vámintézkedések közvetlenül kevéssé érintik Magyarországot, hiszen a fémkivitelünknek csupán egy százaléka kerül az Egyesült Államokba, de a tengerentúli piacról szintén kiszoruló államok olyan térségekben jelenhetnek meg, amelyekben Magyarország is érdekelt.

Nagyobb lehet a riadalom, ha a luxusautók is a piacvédő Trump látóterébe kerülnek, ugyanis csak a kecskeméti Mercedes gépkocsiüzemben gyártják a konszernnél a CLA típusú autókat, így a világ minden tájára, így az Egyesült Államokba is kizárólag innen exportálnak - mondta el a lapnak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőhelyettese.

Brüsszel az amerikai lépésre válaszul június 20-tól érvényes, 25 százalékot is elérő, egyes amerikai árukra kivetett vám bevezetéséről döntött. Az intézkedés egyebek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja. Magyarország csak tavaly mintegy 2,2 milliárd dollár - 730 milliárd forint - értékben hozott be termékeket az Egyesült Államokból. A döntés következtében drágulhat például a mogyoróvaj, gyümölcslevek, whiskyk, ruhaneműk és motorkerékpárok.

Érdemes megvizsgálnia a hazai cégeknek, hogy forgalmazzák-e az érintett termékeket, mert az importvám emelkedése hatással lehet azok keresletére, így változtatást igényelhet az árazásuk – mondta a Népszavának Fülöp Attila, az EY vámszakértője. A tanácsadó hozzátette: az unió lépése további drágulást is előre vetít. Az intézkedés második fázisában, 2021 tavaszától az értékalapú vám akár az 50 százalékot is elérheti.
hvg.hu

Reklám

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Híradó

HunHír.Hu