Mi, magyarok is ráfizetünk az amerikai-európai vámháborúra, itt vannak a részletek

Nem csak az amerikai mogyoróvaj drágulhat, a vámháború kiszélesedése a kecskeméti Mercedes gyárat is elérheti.

Magyarországnak exportorientált országként van miért aggódnia, különösen azért, mert a vámháború német-amerikai frontja a legfontosabb uniós és unión kívüli kereskedelmi partnerét érintené, a kormány ezért párbeszédet sürget a rendezés érdekében - így foglalta össze a Népszava Szijjártó Péter nyilatkozatának lényegét. A külgazdasági és külügyminiszter azt követően  szólalt meg, hogy  az Egyesült Államok 25 százalékos védővámot vetett ki az az acél- és 10 százalékosat az alumíniumtermékekre. Szijjártó Péter megjegyezte, hogy az amerikai vámintézkedések közvetlenül kevéssé érintik Magyarországot, hiszen a fémkivitelünknek csupán egy százaléka kerül az Egyesült Államokba, de a tengerentúli piacról szintén kiszoruló államok olyan térségekben jelenhetnek meg, amelyekben Magyarország is érdekelt.

Nagyobb lehet a riadalom, ha a luxusautók is a piacvédő Trump látóterébe kerülnek, ugyanis csak a kecskeméti Mercedes gépkocsiüzemben gyártják a konszernnél a CLA típusú autókat, így a világ minden tájára, így az Egyesült Államokba is kizárólag innen exportálnak - mondta el a lapnak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőhelyettese.

Brüsszel az amerikai lépésre válaszul június 20-tól érvényes, 25 százalékot is elérő, egyes amerikai árukra kivetett vám bevezetéséről döntött. Az intézkedés egyebek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja. Magyarország csak tavaly mintegy 2,2 milliárd dollár - 730 milliárd forint - értékben hozott be termékeket az Egyesült Államokból. A döntés következtében drágulhat például a mogyoróvaj, gyümölcslevek, whiskyk, ruhaneműk és motorkerékpárok.

Érdemes megvizsgálnia a hazai cégeknek, hogy forgalmazzák-e az érintett termékeket, mert az importvám emelkedése hatással lehet azok keresletére, így változtatást igényelhet az árazásuk – mondta a Népszavának Fülöp Attila, az EY vámszakértője. A tanácsadó hozzátette: az unió lépése további drágulást is előre vetít. Az intézkedés második fázisában, 2021 tavaszától az értékalapú vám akár az 50 százalékot is elérheti.
hvg.hu

kisalfold.hu - A címoldalon

Vezető hírek

Index - 24óra

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság

Korábbi bejegyzések

Rendkívüli hír(*!):Nyomozás indulhat Ausztriában Orbán Viktor ellen!(*?)

Néhány napja bombaként robbant a hír. Kormányválságot okozott Ausztriában egy kiszivárgott videofelvétel. Orbán osztrák szövetsége...