Hering József: Alig két nappal Orbán imája után kiesett egy hatalmas kő a Siratófalból

Jahve így figyelmezteti a zsidókat?


Alig két nappal az után, hogy Orbán Viktor és neje a Siratófalnál imádkozott, ma hajnalban kifordult a több mint két évezred óta álló falból egy hatalmas méretű, úgynevezett herodeánusi faragott kő, s az imádkozóknak fenntartott térségen landolt. 
A nagyméretű kő egy ott imádkozó nő közvetlen közelében ért földet. 
Az asszony úgy megijedt, hogy pánikszerűen, futva menekült el a helyszínről. 
A szikladarab csupán néhány órával a zsidók Áv hónap 9-i gyásznapján szokásos, a Siratófal előtti térségen nagyobb tömeg által megejtett imádság után zuhant le a magasból – írja a Jediot Áháronot című izraeli újság.
A lezuhant szikladarab a fal tövében (fotó: reform zsidó közösség) 

Az Orbán Viktort két nappal ezelőtt a fal tövében megáldó Smuél Rabinowitsh, a Siratófal rabbija a Jediot Áháronotnak az esetre reagálva kijelentette: Rendkívüli és ritkán előforduló eset történt. 
Évtizedek óta nem fordult elő ilyesmi. 
Az a tény, hogy ilyen nagyméretű szikla mindjárt Áv hónap 9. után lezuhant, amely napon mindkét szentélyünk lerombolását gyászoljuk, olyan gondolatokat ébresztenek bennünk, amelyeket az emberi lélek képtelen felfogni, s egyben lelki számvetésre is késztet bennünket.
A kivált szikladarab üresen tátongó helye a Siratófalban (fotó: reform zsidó közösség) 

Amint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor pénteken látogatott el a Siratófalhoz, s azt mondta, hogy a legutóbbi, 2015-ben ott megejtett imáját meghallgatta az Isten.
Orbán Viktor két nappal a sziklaomlás előtt a Siratófalnál (fotó: Jonatan Sindel) 

Lévai Anikó, a miniszterelnök neje pedig azt mondta az izraeli sajtó képviselőinek, hogy szeretne még tovább maradni, és imádkozni a Siratófalnál. 

H. J.

/Forráshely röv.: https://krc.inf/r/6/188257/ 2018.07.23./*B.Kiss-Tóth László