Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók


Továbbra is több mint kétszáz helyen dolgoznak a tűzoltók.
Szerda 20.08 – Az erős, viharos erejű szél sok helyen légvezetékeket szakít le, táblákat, jelzőlámpákat, villanyoszlopokat, fákat dönt ki, ágakat tör le, melyek az úttestre esnek le – írja az Útinform.
Arra kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék. Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására nagyon „beszitálhatnak”, ami ugyancsak balesethez vezethet.

Több megyében is a helyreállítási munkák miatt a közutakon bárhol lehet forgalomkorlátozásra számítani.

Szerda 20.03 – Csaknem háromszáz épületben keletkezett kár szerdán
Országszerte csaknem háromszáz épületben, köztük 37 közintézményben okozott kárt a viharos szél szerdán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese este az MTI-vel.
Dóka Imre elmondta: továbbra is több mint kétszáz helyen dolgoznak a tűzoltók. A legtöbb esetük Budapesten, Pest, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Győr-Moson-Sopron, és Veszprém megyében volt.
Leszakadt vezetékek miatt 12 megye egy-egy területén szünetelt átmenetileg az áramszolgáltatás. Kidőlt fák, leszakadt faágak több helyen a közúti és a vasúti közlekedést is akadályozták.
Dóka Imre kitért arra is, hogy a fővárosban is sokszor riasztották a tűzoltókat, főleg fakidőlések, leszakadt faágak miatt. Budapesten több mint harminc épületben keletkezett kár.
Az OKF azt kéri, figyeljék az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéseit. A meteorológiai szolgálat szerda este azt közölte: a késő esti órákig az ország nagy részén várhatók viharos széllökések.
Csütörtökre némileg mérséklődik a szél, de az ország nagy részére továbbra is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szerda 15.51 – Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig – forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Szerda estig az északnyugati, északi szelet az ország nagy részén kísérhetik erősen viharos lökések, legkevésbé a középső-északi országrészben (Pest, Nógrád, Heves térségében), ahol inkább csak kevesebb helyen és csak átmenetileg érheti el a 70-80 km/h-t a szél sebessége. Másutt a legerősebb széllökések döntően 70-95 km/h között alakulnak, de a Dunántúl nyugati felén (azon belül is kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 km/h-t meghaladó széllökés is előfordulhat. Emellett a Dunántúl más részein, illetve esetleg a Tiszántúlon, Tisza vonalában, északkeleten (elsősorban Bodrogköz) is előfordulhat egy-két 95-100 km/h körüli lökés. A szél az éjszaka második felében kezd el nagyobb területen veszíteni az erejéből, és csütörtökön napközben ugyan még többfelé lesz erős, de már csak a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein fordulhat elő egy-egy viharos közeli (~60 km/h) lökés.
Szerda 15.40 – Szerda délután országszerte 230 helyszínen dolgoznak a tűzoltók a viharos erejű szél okozta károk felszámolásán. A legtöbb riasztást Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Pest és Zala megyében kapják a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységei, amelyeknek a kidőlt fák és a leszakadt faágak eltávolítása éppúgy munkát ad, mint a megrongálódott tetőszerkezetek és a leszakadt vezetékek helyreállítása.
Szerda 13.50 – Viharos szél – Dolgoznak a tűzoltók – fotók

Szerda 13.45 – Teljes egészében leszakította és az épület mellett parkoló autókra sodorta a viharos szél egy sportcsarnok körülbelül 600 négyzetméteres tetőszerkezetét szerda délután Törökszentmiklóson . A mentők tájékoztatása szerint senki nem sérült meg.
Szerda 12.15 – A viharos szél miatt 654 esethez riasztották a tűzoltókat kedden. A legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás – közölte a katasztrófavédelem szerdán a honlapján. A közlemény szerint több mint száz épületben, köztük tizenkét közintézményben keletkeztek károk országszerte: a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról és harminchét ponton villanyvezetékeket szaggatott le.
A Petra nevű ciklont kísérő hóesés okozott fennakadásokat szerda reggel Salzburgban és környékén. A jeges, hófödte utakon több jármű keresztbe csúszott, vagy el sem tudott indulni. Mayrwiesben egy busz árokba csúszott, utasai közül három könnyebben megsérült.
Szerda 11.30 – Szerdán is folytatódnak a viharos szél miatti tűzoltói beavatkozások – közölte a katasztrófavédelem.
Kedden nyolcvan esetben vonultak a viharos széllel kapcsolatos káresetekhez Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói.
Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztották a tűzoltókat, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról, leszakadt vezetékekről is érkezett bejelentés. A károk felszámolását a közel hatvan hivatásos tűzoltó mellett ugyanennyi önkéntes tűzoltó segítette. A viharos szél több helyen épületek tetejét is megrongálta, valamint több parkoló autó is károsodott a rászakadó faágaktól.
Mosonszentmiklóson az Akácos utcában egy családi ház kéményét döntötte le a szél. Mivel az ingatlan fűthetetlenné vált, így a két ott lakót szomszédoknál helyeztek el.
Szerdán is folytatódnak a szél miatti tűzoltói beavatkozások, eddig tíz esetben riasztották a tűzoltókat vezetékre szakadt, vagy épp útra dőlt, forgalmi akadályt okozó növényekhez.
Szerda 11.00 – Mutatjuk mekkora volt a szél az elmúlt 24 órában
Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók

Szerda 10.30 – Szerda délelőtt is kidőlt fák és leszakadt vezetékek adnak munkát a tűzoltóknak
A legtöbb helyszínre Budapesten, illetve Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy és Veszprém megyében riasztják a katasztrófavédelem egységeit. Országszerte több megyében is kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongált tetőszerkezetek adnak munkát szerda délelőtt a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeinek. A tűzoltókat elsősorban Budapesten, illetve Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy és Veszprém megyében riasztják a viharkárok felszámolásához. Az egységek mintegy negyven helyszínen dolgoznak.
Szerda 7.20 – Győr-Moson-Sopron megyében kedden Sopronban mérték a legerősebb széllökést, 112 kilométer per órásat. Győr térségében 99 kilométer per órás szélvihart regisztráltak – tudtuk meg Mesterházy Andrástól, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől.
Szerda 6.45 – Budapesten dőlt meg az országos szélrekord: a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írta: emellett még több helyen mértek 100 kilométer/óránál erősebb széllökést. Például Kab-hegyen, Sopronban, Balatonöszödön és Tésen is. A meteorológiai szolgálat szerdára is országszerte adott ki figyelmeztetést a viharos szél veszélye miatt. Heves és Nógrád megyére adták ki a legalacsonyabb fokú, elsőfokú figyelmeztetést. Az ország többi részén másodfokú a figyelmeztetés.

Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók
Fotó: Forrás: met.hu


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig
Viharos szél: az északnyugati, északi szél már reggel is sokfelé viharos lesz, de a reggeli, délelőtti óráktól tovább erősödik a szél. A legerősebb széllökések elérik a 70-95 km/h-t, de a déli, délutáni órákban a Dunántúl nyugati felén (kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat. A Dunántúl más részein, illetve esetleg a Tiszántúlon, Tisza vonalában, északkeleten is előfordulhat egy-egy 95-100 km/h körüli lökés. A középső-északi országrészben (Pest, Nógrád, Heves térségében) kevesebb helyen és csak átmenetileg erősödhet 70-80 km/h köré a szél. A szél csütörtökre virradó éjszaka veszít erejéből.
Kedd – 20.00 – „Mezőörsön a szél kidöntött egy villanyoszlopot” – írja olvasónk.
Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók
16.00 – Fokozott figyelmet kérnek a járművezetőktől
„Kérjük a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék. Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására nagyon beszitálhatnak, ami balesethez vezethet” – írja az Útinform.
15.39 – Kora délutánig már több mint ötven bejelentés érkezett a Győr-Moson-Sopron megyei műveletirányítási központba, ami a viharos széllel kapcsolatos.
Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztják a tűzoltókat, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról is érkezett bejelentés. A hivatásos tűzoltók munkáját több helyen az önkéntes tűzoltó egyesületek is segítik. Személyi sérülés nem történt a viharos káresetek során, de a parkoló autókra esett letört faágaktól néhány gépjármű károsodott, valamint épületek tetejét is több helyen megrongálta a viharos szél.


15.00 – Több káresemény történt a mai nap folyamán Mosonmagyaróvár és környékén – írja a Móvár Press.

Kidőlt fák és táblák, megrongálódott villanyvezetékek nehezítik a közlekedést. A mosonmagyaróvári és lébényi hivatásos tűzoltók mellett több önkéntes tűzoltó egyesület is dolgozik a károk elhárításán.
Bezártak a schönbrunni kastélyparkot
14.10 – Mintegy 11 ezer háztartás maradt áram nélkül Felső-Ausztriában a viharos időjárás miatt kedden; a német határhoz közeli területeken volt a legrosszabb a helyzet – közölte a helyi áramszolgáltató. A Petra nevű ciklon – amelyet óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérnek – egész Ausztriában fennakadásokat okozott. A vihar fákat csavart ki, áramvezetékeket, tetőket és autókat rongált meg. Jelenlegi értesülések szerint senki sem sérült meg. A tűzoltókat csaknem 500 esethez hívták ki. A heves esőzés miatt Felső-Ausztriában több településen le kellett zárni az utcákat, mert elöntötte őket a víz. Tirolban földcsuszamlások voltak, amelyek helyenként országutakat is érintettek. A magasabban fekvő területeken nőtt a lavinaveszély. A vihar miatt számos turistalátványosságot bezártak, köztük a schönbrunni kastélyparkot és a lainzi állatkertet is.
Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók
Fotó: met.hu

13.40 – Viharkárok miatt riasztják Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit
Egy autóra zuhant egy letört faág Sopronban, a Deák téren. A gépkocsiban nem tartózkodott senki. A város hivatásos tűzoltói a jármű tetejéről kézi erővel eltávolították az ágat.
Az 1-es főút győri szakaszán egy fa dőlt az úttestre, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel megszüntették a forgalmi akadályt.
Győrben, a Csaba utcában egy faág lehasadt és ráesett három autóra. A tűzoltók feldarabolták az ágat.
Győrújbaráton, a Paperdő utcában fa dőlt az úttestre, a helyi önkéntes tűzoltók láncfűrésszel avatkoztak be.
Egyed és Rábapordány között egy körülbelül tizenöt centiméter átmérőjű, kidőlt fa akadályozta a forgalmat, a csornai hivatásos egység eltávolította a fát.
Rajkán, a Móricz Zsigmond utcában egy tizenöt méteres fa dőlt rá a villanyvezetékekre, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók érkeztek ki az esethez. Az egységek amint felszámolták a károkat, vonulnak a következő helyszínre – közölte a katasztrófavédelem kedden délután.
13.25– Fenyőfát döntött meg a szél Bácsán

12.50 – Nagy ágat csavart ki délelőtt a szél a Csaba utcában, már feldarabolták a fát – tudtuk meg.
Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók
12.05 – Árokba billentette egy nyerges vontató pótkocsiját a szél a 83-as főút 51-es kilométerénél, Tét térségében. Elsőként a győrszemerei önkéntes tűzoltók érkeztek ki az esethez, akik rögzítették a pótkocsit. – közölte a katasztrófavédelem kedden.
Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók
Fotó: A rendőrség felvétele
Korábban – Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig
ERŐSEN VIHAROS SZÉL
Ön mit tapasztalt? Letörött egy faág? Várjuk fotóit: tudosito@kisalfold.hu
Ma eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd késő délelőtt északnyugat felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik, amely pár óra alatt áthalad felettünk. A fronton és a front mögött többfelé viharos, vagy erősen viharos lesz az északnyugati szél, előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd estétől északkeleten, keleten is. A legerősebb széllökések általában 70-100 km/h között várhatók, de a front mentén átmenetileg a Dunántúlon 100-120 km/h-s széllökés is kialakulhat a déli órák környékén. A front mögött a délutáni órákban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében) 100-120 km/h közötti széllökések is lehetnek, este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.
Vihar: csaknem 300 épületben keletkezett kár országszerte, kidőlt fák a megyében + fotók
Az esti óráktól a szerda reggeli órákig nagyobb területen 70 km/h alatt alakulhatnak a legerősebb széllökések, majd szerda délelőttől az esti, késő esti órákig a középső országrész északi részeinek kivételével gyakran lesz viharos (70-100 km/h) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 km/h-s széllökés nem zárható ki.
CSAPADÉK
Délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. Zivatar környezetében 80-110 km/h-s rövid idejű szélroham kialakulhat. Keleten a 24 órás csapadékösszeg szerda reggelig meghaladhatja a 20 mm-t. Délután, este a Zemplénben, Mátrában és Bükkben (valamint a Bakonyban, Budai hegyekben is) az eső átválthat havas esőbe, hóba, szerda hajnalban Tiszántúlon síkvidéken is kialakulhat havaseső, átmeneti havazás.
Hegyvidéki részeken pár cm vizes, tapadó hó eshet. Szerdán napközben a Dunántúlon, Dél-Alföldön kialakulhatnak hózáporok.


Fokozott figyelemmel közlekedjenek erős szélben
Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel a balesetmentes közlekedési érdekében az alábbi tanácsokat adja:
– Viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot!
– Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja!
– A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve!
– Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!
– Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére!
– A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot!
– Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentse a sebességét!

Forrás: kisalfold.hu

Index - 24óra

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság