Magyarország felé is megnyílik az osztrák határ

Magyarország felé is megnyílik az osztrák határCsehországgal és Szlovákiával is megállapodott erről az osztrák kormány.

Az osztrák kancellár három nappal ezelőtt jelentette be, hogy először Németországgal, Svájccal és Liechtensteinnel látnak esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzést. Most a Reuters az osztrák belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írta: megállapodtak ebben Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával is. Olaszországgal szemben még továbbra is érvényben maradnak a korábbi korlátozások.

A Reuters hírében még nem szerepelt, késő este azonban az MTI megírta: ezekbe az országokba már vasárnaptól át lehet lépni, de szúrópróbaszerű ellenőrzésekre még számítani kell. Ez azt jelenti, hogy véletlenszerűen választják ki azokat az utasokat, akiket a rendőrség, illetve az egészségügyi hivatal szakemberei ellenőriznek majd. A közlemény szerint továbbra is fennmaradnak ugyanakkor Magyarország irányába azok a határellenőrzések, amelyeket a migrációs helyzet miatt rendeltek el.

A június 15-i dátum a teljes, ellenőrzés nélküli határnyitásra vonatkozik. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha nem romlik a járványhelyzet.

„Az a célunk, hogy a lehető legnagyonbb szabadságot biztosítsuk, és csak a legszükségesebb korlátozásokat tartsuk fenn” – idézte a hírügynökség ausztria belügy-, külügy- és Európa-ügyi miniszterének közös közleményét. A tárcavezetők szerint ez lépés a határátkelők közelében élők számára a normalitás felé, és megkönnyíti az ingázók mindennapjait.

Szerdán az Európai Unió szerdán szorgalmazta a belső határok újbóli megnyitását és az országok közötti tömegközlekedés újraindítását. Egyúttal azt is javasolta, hogy a külső határok a legtöbb irányba még maradjanak zárva legalább június közepéig.

Forrás: hvg.hu

Index - 24óra

Korábbi bejegyzések

Portfolio.hu Online Gazdasági Újság